Rozšírené hľadanie
Streda 15. Máj 2024 |
meniny má Žofia

Výberové konania lesy ČR

Datum: 04.03.2011

Počas minulého roka došlo v súvislosti s tendrami k rapídnej zmene v systéme predaja dreva v Českej republike. Od 1. februára 2010 boli zahájené „Výběrová řízení lesy ČR“. Tendre sa týkali takmer 90 percent celkovej výmery lesov, ktoré spravuje podnik Lesy ČR. Víťazné firmy si však museli sami zaistiť obchod z takto vyťaženým drevom.

Hlavnou zmenou v systéme výberové konania lesy ČR oproti predchádzajúcej situácii bola tá skutočnosť, že lesnícke firmy si museli všetko vyťažené drevo predať sami. Predtým mohli predať iba polovičku z vyťaženej drevnej hmoty. Všetci dúfali, že tento systém bude pre všetky strany výhodnejší. V priebehu roka 2010 sa však ukázalo, že vďaka uzatvoreným rámcovým zmluvám s vybranými partermi, systém pre všetkých rovnako výhodný nebol.

V súčasnosti finišujú „Výběrová řízení lesy ČR“ na uzatváranie zmlúv na jednoročné tendre 2011 Lesy ČR. Podľa zdrojov podniku Lesy ČR tržby z podpísaných zmlúv dosahujú takmer 8,5 miliardy korún. Lesy ČR v tendroch vystupujú iba ako zadávateľ, z toho vyplýva, že neurčujú cenu dreva v konečnom obchodnom reťazci. Lesy ČR predávajú za ceny, ktoré víťazi výberových konaní sami ponúkli. Od tohto roku majú teda všetci účastníci rovný prístup k drevu za skutočne spravodlivé ceny. Skončilo tak obdobie tzv. rámcových zmlúv, vďaka ktorým veľmi úzka skupina drevospracujúcich firiem nakupovala drevo od Lesov ČR za omnoho výhodnejších podmienok, ako ostatné podniky.

Čítané: 1030 x