Rozšírené hľadanie
Utorok 30. Apríl 2024 |
meniny má Anastázia

Vegánske víno

Datum: 19.06.2023

Pri výrobe vegánskeho vína sa nevyužívajú žiadne živočíšne produkty. Nie každé víno je automaticky vegánske, aj keď je vyrobené z hrozna.

Vegánske víno

Skutočnosť je totiž o niečo komplikovanejšia. Tradičná výroba vína často zahŕňa procesy, v ktorých sa využívajú živočíšne produkty, napríklad na dosiahnutie čírosti vína či odstránenie kvasiniek a nečistôt. Pri vegánskom víne sú namiesto nich využívané rastlinné alebo minerálne alternatívy.

Vegánske vinárstvo predstavuje nový smer v tradičnej praxi výroby vína. Vinári, ktorí sa rozhodli pre túto cestu, uprednostňujú rastlinné alebo minerálne číridlá, aby zachovali čistotu a autenticitu svojich vín.

Benefity vegánskeho vína

Vegánske víno je bohaté na polyfenoly - skupinu rastlinných chemikálií, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Medzi najvýznamnejšie patrí resveratrol, ktorý sa nachádza v šupke i jadrách červeného hrozna. Tieto zložky môžu prispievať k ochrane srdca a ciev, zlepšovať imunitu. Resveratrol tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a má protizápalové účinky.

Vedeli ste, že? Niektoré vína sú navyše označované ako bezhistamínové, čo znamená, že obsahujú minimálne množstvo histamínu, ktorý môže spôsobovať alergické reakcie.

Víno však prirodzene obsahuje aj histamín. Jeho konzumácia môže u niektorých vyvolať rôzne nežiaduce účinky a alergické reakcie. Bezhistamínové víno by teda mohlo predstavovať atraktívnu alternatívu pre tých, ktorí sú citliví na histamín. Je dôležité však povedať, že úplne bezhistamínové víno v pravom slova zmysle neexistuje, pretože histamín sa prirodzene vytvára počas procesu kvasenia. Avšak niektoré metódy vinárskej výroby môžu prispieť k minimalizácii jeho hladiny.

Hoci je dôležité zdôrazniť, že konzumácia akéhokoľvek alkoholu by mala byť vždy rozumná, niektoré štúdie naznačujú, že vegánske vína môžu mať potenciálne zdravotné výhody. Sú bohaté na prírodné zložky, ako sú antioxidanty a resveratrol, ktoré môžu prispievať k celkovému zdraviu organizmu.

 

Čítané: 2094 x