Rozšírené hľadanie
Utorok 30. Apríl 2024 |
meniny má Anastázia

Chodíte často na túry? Kúpte si dva páry turistickej obuvi

Datum: 07.08.2023

Jeden pár turistickej obuvi by mal stačiť každému trekerovi. Neplatí to za každých okolností. Ak radi chodíte na túry aj v zime, zídu sa vám dva páry turistickej obuvi.

Chodíte často na túry

Jeden na letné mesiace a druhý pár na zimné využitie  Trekingu sa nemusíte vzdať ani po tom, ako napadne sneh. Sledujte výstrahy horskej služby a spoľahnite sa na zimné trekingové topánky.

Zimné turistické topánky

Zimné turistické topánky musia čeliť viacerým nástrahám. V zime sa na cestičkách nachádza sneh, pod snehom môžu byť ostré predmety, napríklad skaly. Počas zimnej túry je naozaj nutné, aby ste sa mohli spoľahnúť na pevnosť podrážky a tiež zvršku topánky. Zimná pánska a dámska turistická obuv je vyrobená z obrúsenej kože. Koža je dostatočne pevná a odolá mechanickému poškodeniu. Okrem kože je pevnosť obuvi zabezpečená zosilnením päty a prstovej oblasti odolnými materiálmi ako je guma. Teplotný komfort je dosiahnutý všitím membrány pod stielku. Do topánok sa nedostane vlhkosť ani pri dlhšej chôdzi po snehu.

Odolná je u zimnej turistickej obuvi aj podrážka. Na zimnú turistiku sú lepšie tuhšie podrážky s hlbokým členením. Trakcia a odvod vody sú v zime kľúčovým faktorom bezpečnosti. Na zimu sú vhodnejšie vyššie topánky nad členky, aby stabilizovali nohu a do topánky sa nedostal sneh. Nikdy nezabudnite na turistické, zateplené ponožky.

Letné turistické topánky

Letná turistická obuv sa ďalej delí do kategórií podľa toho, do akého terénu najčastejšie chodíte na túry. Obuv po členky z ľahkých textilných materiálov sa dobre nosí vďaka priedušnosti a nízkej hmotnosti. Je tiež ideálna pri vysokých teplotách, kedy naozaj cítite na nohách každý gram navyše. V prípade, že sa budete pohybovať po vyznačených cestičkách, nehrozia dažde a nebudete sa brodiť potôčikom, lacnejšie textilné turistické topánky bez membrány budú stačiť.

Na druhej strane stoja trekingové topánky s vyšším strihom nad členky. Tieto topánky sa vám budú hodiť v situáciách ako lezenie po mokrých skalách či stúpanie do strmého kopca. V podobnom teréne sú zranenia členkov viac ako bežné. Vysoká turistická obuv udrží členok pevne v správnej polohe. Navyše sa nemusíte obávať, že by sa vám do topánky dostali kamienky a iné nečistoty. Vyššie turistické topánky sú oporou celých nôh pri nosení väčšej záťaže v batohu. Ako materiál na výrobu letných turistických topánok býva použitý syntetický textil a semišová koža.

 

 

 

Čítané: 2453 x