Rozšírené hľadanie
Utorok 30. Apríl 2024 |
meniny má Anastázia

Výhody umelej inteligencie pre podnikanie

Datum: 15.08.2023

Umelá inteligencia (AI) je pojmom skloňovaným v súvislosti so štvrtou priemyselnou revolúciou. Špekulácie o využití umelej inteligencie sa objavujú naprieč celým spektrom odvetví, od energetického, cez medicínske až po zábavný priemysel.

Výhody umelej inteligencie pre podnikanie

Zatiaľ sú možnosti AI nie úplne vymedzené a ich skutočný potenciál zostáva otázny, nakoľko schopnosť umelej inteligencie sa „vyvíjať“ je len ťažko odhadnuteľná.

Šesť zápasová šachová partia, v ktorej Deep Blue (počítač spoločnosti IBM) porazil vtedajšieho majstra sveta Garry Kasparova, sa odohrala pred takmer 25 rokmi a pre mnohých bola signálom k hľadaniu hlbšieho využitia inteligentnej technológie.

V dnešných podmienkach sa AI prezentuje ako vylepšená „simulácia“ ľudskej mysle – dokáže zhromažďovať a kriticky zhodnotiť veľké množstvo dát a vyvodiť z nich správne závery. Skutočným prínosom umelej inteligencie je schopnosť predpovedať vývoj procesov, respektíve zohľadňovať veľké množstvo scenárov, ktoré môžu nastať na základe spracovaných dát. Procesy AI sa zakladajú na 4 kognitívnych schopnostiach: učenie, uvažovanie, korekcia a kreativita.

Tieto možnosti umelej inteligencie by podľa vývojárov mohli pomôcť pri náročných procesoch ako sú určovanie diagnózy pacientov, energetické technológie alebo dopravné prostriedky. Do istej miery je umelá inteligencia už využívaná pri procesoch ako kontrola kvality, detekcia finančných podvodov, daňová kontrola a ďalšie.

Je pravdou, že v pomerne signifikantnom počte procesov AI dokáže nahradiť ľudskú prácu tým, že výrazne znižuje priestor na chybu. Táto skutočnosť prináša aj množstvo negatívnych ohlasov, nakoľko počet pracovných miest, ktoré sú nahraditeľné, je relatívne vysoký.

Pre účely podnikania umelá inteligencia prináša množstvo výhod. Spracovanie veľkého počtu dát, ktoré s určitou presnosťou vedia načrtnúť možné scenáre vývoja, znižovanie chýb pri podnikateľských procesoch, či dokonca kreatívne riešenia optimálne pre jednotlivé podniky, sú želanými prínosmi AI. Je možné, že využitie AI sa časom stane súčasťou každodenného podnikateľského života. Avšak, stále existuje veľké množstvo procesov, ktoré vyžadujú ľudskú empatiu a dôvtip.

Nahradiť tieto vlastnosti ľudskej práce nie je jednoduché. Preto procesy, ktoré vyžadujú dedukciu a syntézu ako napríklad účtovníctvo, daňové poradenstvo a ďalšie, zostávajú na teraz výsadou skúseného personálu. Preto, ak pre vaše podnikanie hľadáte odborné služby, kliknite na nasledujúce odkazy: mzdové účtovníctvo, daňové poradenstvo Bratislava.

Využitie umelej inteligencie je zatiaľ oklieštené vysokými nákladmi, nedostatkom odborníkov, ktorí by vedeli tieto technológie zavádzať do praxe a rovnako aj technologické limitácie ako stále nedokonalá analýza dát. Umelá inteligencia sa rýchlo vyvíja a prináša progres miestami rýchlejšie, ako sa spoločnosť dokáže prispôsobiť. Pri správnom nastavení a využití však môže priniesť benefity, ktoré posunú podnikateľské prostredie míľovými krokmi vpred.

Čítané: 2708 x