Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Cvičíme doma. Ktoré pomôcky na cvičenie by vám nemali chýbať

Datum: 22.12.2020

Zimné obdobie nepraje fyzickej aktivite. Obmedzené sú aj možnosti športovania. Musíte sa vzdať obľúbeného in-line korčuľovania, behania i bicyklovania.

Zimné obdobie nepraje fyzickej aktivite.

Do fitness centra sa vám nechce chodiť. Doma však nemáte dostatok miesta na bežecký pás, cyklotrenažér či vežu na posilňovanie. Nezúfajte. Existujú skladné pomôcky na cvičenie, pomocou ktorých si viete zostaviť tréning podľa vašich predstáv.

Gumy na cvičenie a TRX systém

Gumy na cvičenie patria medzi najlacnejšie pomôcky na cvičenie. Vďaka nim si precvičíte veľké množstvo svalových partií. Gumy sa vyrábajú s rôznym odporom, a preto sú vhodné pre začiatočníkov i pokročilých športovcov. S gumami si najlepšie precvičíte ramená, ruky, nohy a zadok. Vyšší level gúm sú expandery, ktoré sú ukončené držadlami pre komfortnejší tréning. Na podobnom princípe sú postavené TRX systémy. Tento systém sa vyrába pre profesionálne i domáce využitie. Vďaka pásom ukončenými kruhmi viete vytvoriť cviky na zaťaženie celého tela. TRX systém sa dá využiť pri kompletnom precvičení tela i pre zvyšovanie flexibility.

Hrazda na cvičenie

Pri slove hrazda si iste mnohí z vás predstavia veľké bradlá ešte z dôb základnej školy. Hrazda je však o niečom inom. Hrazdy sa vyrábajú s rôznym princípom upevnenia. Dajú sa namontovať na stenu, strop a najlacnejšie modely sa zavesia na dvere. Hrazdy sa vyrábajú s rôznou nosnosťou, hrúbkou i dĺžkou. Ak si vyberiete vhodnú hrazdu, stane sa vašim neoceniteľným pomocníkom pri budovaní svalov chrbta, ramien, paží, rúk a brušného svalstva. Hrazdy obľubujú hlavne muži, ktorí túžia po širokom hrudnom koši. Pri kúpe hrazdy myslite na jej nosnosť a rozpätie vašich paží.

Gymnastická lopta

Gymnastická lopta sa nevyužíva len v rehabilitačných centrách. Pomocou nej si viete zostaviť naozaj náročný tréning. Pri každom cviku musíte udržiavať stabilitu, a preto sa cvičenie stáva dvojnásobne náročné. Cvičenie na lopte obľubujú hlavne ženy, ale aj muži by si mali vyskúšať zopár cvikov. Presvedčia sa, že náročnosť sa vyrovná zdvíhaniu ťažkých činiek. Gumové fitness lopty prispejú k pevnému centru tela, ktorý je dôležité pri ostatných cvikoch. Okrem toho môžete loptu využívať na úľavu pri bolestiach chrbta. Pri pravidelnom cvičení s loptou sa enormne zvýši vaša flexibilita, kondícia a pohyblivosť kĺbov. Predpokladom je však kúpa lopty, ktorá je prispôsobená vašej výške a váhe.

Rôzne druhy činiek

Činky by nemali doma chýbať žiadnemu športovcovi. Ich výber je naozaj široký – od jednoručiek, cez nakladacie činky až po kettlebelly. Z hľadiska čo najširších možností tréningov sú najlepšou voľbou nakladacie činky, ktorých váhu si viete variabilne meniť podľa vašich preferencií. K nakladacím činkám si kúpte kotúče rôznej váhy. Na jednoduchý kardio tréning vám budú stačiť činky jednoručky. Pre naozajstných športových fajnšmekrov je určený kettlebell. Ide o činku rôznej váhy, ktorá má guľatý tvar a je ukončená držadlom. Kettlebell umožní nielen posilňovanie svalov, ale zvýši aj koordináciu tela. Je vhodný taktiež na náročnejší kardio tréning.

 

Čítané: 3384 x