Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

3 zásadné parametre pre výber bicykla

Datum: 03.11.2023

Čím sa riadite pri výbere bicykla, ktorý sa chystáte kúpiť? Cenou, farbou, dizajnom? Uvedomte si, že na bicykli budete jazdiť dlhé roky, takže cena by nemala byť kľúčovým parametrom.

3 zásadné parametre pre výber bicykla

Aj dizajn sa dá oželieť, keď bude bicykel ideálny pre vaše potreby a bude sa vám na ňom dobre jazdiť. Zásadné parametre pri kúpe bicykla sú nasledovné.

1. Model bicykla

Pri výbere správneho bicykla je dôležité zohľadniť typ terénu, do ktorého plánujete bicykel s bicyklom jazdiť. Danému terénu sú jednotlivé modely bicykla prispôsobené.  

Horské bicykle

Horské bicykle sú určené pre jazdu v náročnom teréne ako sú kopce, nerovnosti, trailové trate a lesné cesty. Tieto bicykle majú robustnú konštrukciu s hrubými pneumatikami, odolným rámom a špeciálnymi tlmičmi, ktoré zvládnu nerovnosti terénu. Často ide o celoodpružené bicykle. Existujú podtypy horských bicyklov vrátane trailových bicyklov, enduro bicyklov a downhill bicyklov, ktoré sú prispôsobené pre rôzne úrovne náročnosti terénu. Vyberte si bicykel do každého terénu v e-shope inSPORTline.

Cestné bicykle

Cestné bicykle sú navrhnuté pre jazdu po hladkých asfaltových cestách a sú ideálne pre cyklistov, ktorí sa zameriavajú na rýchlu a efektívnu jazdu. Tieto bicykle majú ľahký rám, úzke pneumatiky a aerodynamický tvar. Existujú rôzne typy cestných bicyklov ako sú pretekárske bicykle, športové bicykle a cyklokrosové bicykle.

Mestské bicykle

Mestské bicykle sú ideálne pre jazdu po mestských uliciach, chodníkoch a cyklotratiach. Tieto bicykle majú pohodlný sedlový dizajn, znížený rám a rôzne doplnky pre pohodlnú jazdu po meste.

2. Veľkosť rámu

Pri výbere správneho bicykla je veľkosť rámu jedným z najdôležitejších faktorov, ktorý by ste mali zohľadniť. Správna veľkosť rámu môže zabezpečiť pohodlnú jazdu a minimalizovať riziko zranení či nepríjemností spojených s nesprávnou polohou na bicykli. Správna veľkosť rámu má významný vplyv na vašu schopnosť ovládať bicykel a na pohodlie počas jazdy. Nesprávna veľkosť môže viesť k neprimeranej záťaži na chrbticu, krk a ruky. Neprimeraná záťaž spôsobuje zníženie pohodlia a zväčšuje riziko zranenia.

Ako zmerať správnu veľkosť rámu

Vaša výška je kľúčovým faktorom pri určovaní veľkosti rámu. Podľa výšky postavy vyberte bicykel s ohľadom na tabuľky výrobcu. Ak je to možné, vyskúšajte si viacero bicyklov s rôznymi veľkosťami rámov, aby ste zistili, ktorá veľkosť vám najviac vyhovuje. Posaďte sa na bicykel a uistite sa, že máte pohodlnú polohu so správnym natočením kolenných kĺbov a na riadidlá dosiahnete bez nutnosti natiahnutia chrbta.

3. Materiál rámu

Výber správneho bicykla závisí nielen od typu terénu, ale aj od materiálu rámu. Rôzne materiály môžu ovplyvniť vlastnosti bicykla ako je hmotnosť, tuhosť, komfort a odolnosť voči korózii.

Oceľové rámy

Oceľ je tradičným materiálom pre výrobu bicyklov, je obľúbená pre pevnosť a odolnosť voči únavovým poškodeniam. Oceľové rámy sú známe schopnosťou absorbovať vibrácie, čo môže prispieť k hladšej jazde a lepšiemu tlmeniu nerovností. Nevýhodou je vysoká hmotnosť bicyklov vyrobených z ocele. Bicykle s oceľovými rámami sú náročné na manipuláciu podobne ako horské elektro bicykle.

Hliníkové rámy

Hliníkové rámy sú populárnou voľbou pre väčšinu bežných bicyklov. Hliník je ľahký a odolný voči korózii, čo z neho robí ideálny materiál pre jazdu v rôznych podmienkach. Hliníkové rámy sú zvyčajne cenovo dostupnejšie a ponúkajú pomerne dobrú kombináciu hmotnosti, tuhosti a komfortu, čo ich robí vhodnými pre väčšinu rekreačných cyklistov.

Kompozitné rámy

Rámy vyrobené z kompozitných vlákien sú známe svojou tuhosťou, nízkou hmotnosťou a vysokou odolnosťou voči únavovým poškodeniam. Tieto rámy sú často používané ako základ pre pretekárske bicykle a vyššie kategórie horských i cestných bicyklov. Samozrejme, že za uvedené vlastnosti si budete musieť poriadne priplatiť.

 

 

Čítané: 1670 x