Rozšírené hľadanie
Utorok 30. Apríl 2024 |
meniny má Anastázia

Aby vaše bábätko spalo ako v bavlnke. Aký matrac a postieľku vybrať?

Datum: 22.01.2022

Bábätka väčšinu dňa prespia, a preto je neuveriteľne dôležité v akej postieľke a na akom matraci spinkajú. Na výber postieľky myslite niekoľko týždňov pred narodením dieťatka, aby ste neskôr unáhlený výber neoľutovali.

Aby vaše bábätko spalo ako v bavlnke.

Ktoré parametre je nutné si všímať pri kúpe postieľky a ktoré treba zohľadniť počas výberu matraca sa dozviete v našom článku.

Bezpečná a pohodlná detská postieľka

Novorodenci sa prakticky nedokážu hýbať a trávia celé dni v polohe, do ktorej ich uložíte. Väčšie bábätká sa už dokážu sami otočiť či dokonca posunúť o niekoľko centimetrov. Preto je nesmierne dôležité, aby ste kúpili detskú postieľku, ktorá bude spĺňať bezpečnostné normy. Samozrejme, že do postieľky je nutné dokúpiť matrac umožňujúci správny vývin dieťaťa. Na postieľke by ste nemali šetriť a odporúčame vám kúpiť úplne novú. Ak sa napriek tomu rozhodnete pre postieľku z druhej ruky, dobre si overte jej stav. Drevené časti starších modelov sa môžu začať lámať či štiepiť a poraniť tak dieťa. Detské postieľky musia byť označené certifikátmi bezpečnosti. Hľadajte také, ktoré získali európsky bezpečnostný certifikát. Z praktického hľadiska si vopred zistite, aké matrace sú kompatibilné s daným modelom postieľky. Všímajte si nielen rozmery ako dĺžka a šírka, ale tiež hrúbku matraca. Vo väčšine prípadov siahnu budúce mamičky po drevených postieľkach, ale zlou voľbou nie je ani kov, ktorý je odolný a môže poslúžiť prípadným súrodencom. Kovové postieľky majú výhodu aj v tom, že majú vyššiu nosnosť.

Pohodlný a formujúci detský matrac

Matrac pre bábätká by mal dieťaťu poskytnúť pohodlie a možnosť správneho vývoja chrbtice. Samozrejme, že veľkosť prispôsobíte veľkosti postieľky, ale hrúbku zvoľte takú, aby dieťa nemohlo nedopatrením prestrčiť nohu či prsty do otvoru medzi matracom a priečkami. Matrace pre deti by mali byť skôr tvrdšie a nie je vhodné, aby boli vyrobené z pamäťovej peny. Ideálnym materiálom je napríklad vzdušný kokos, ktorý je navyše antialergický. Podobne sú na tom tiež penové matrace vyrobené zo zmesi prírodného a umelého latexu alebo matrace vyrobené zo studenej peny. Posledné spomínané matrace zo studenej t.j. HR peny majú pre bábätká optimálnu tvrdosť a termoreguláciu. Pozor na to, že bábätkám sa v postieľke často stane nehoda, a preto kúpte matrac, ktorý sa dá prať alebo na matrac dokúpte chránič.

 

 

Čítané: 2945 x