Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Nafukovacia vírivka môže zaručiť domáci wellness

Datum: 30.09.2021

Vírivka, resp. vírivý bazén je pre mnohých z nás synonymom relaxu. Málokto nemá aspoň občas chuť položiť do teplej, rozvírenej vody a užívať si pohodlie. 

Nafukovacia vírivka môže zaručiť domáci wellness

Najčastejšie ich vyhľadávame vo welness centrách, ale to nám nebráni snívať o tom, mať vírivku doma.

Tento sen však nie je až taký nedostupný, ako by sa mohol zdať. Ak si ho chcete splniť, tu je zopár užitočných rád:

1.      Aké typy víriviek vlastne existujú?

Na trhu je veľa prevedení vírivých bazénov, ktoré sa líšia prevedením, veľkosťou a cenou. Môžu byť tvarované, netvarované, zabudované aj prenosné. Prenosné vírivky treba brať trochu s rezervou, keďže presunúť ich často nie je vôbec jednoduchá práca. Dôležitý je aj materiál, z ktorého je vírivka vyrobená. Najbežnejšie sú zrejme akrylové a tvarované plastové, no na trhu sú aj drevené a vinylové (PVC). Práve posledný materiál poskytuje zaujímavé možnosti. Nafukovací vírivý bazén určite nie je nijaká lacná náhrada, hoci je cenovo veľmi prijateľný. 

2.      S akou vírivkou začať? Ktorý typ je najvýhodnejší?

Vírivka je investícia a treba sa o ňu starať. Cenovo najdostupnejšou variantou vírivky je práve nafukovací vírivý bazén. Najlacnejšie modely vás vyjdu na niekoľko stoviek Eur, pričom za iné vírivky zaplatíte tisíce. Sú tiež jednoduchšie prenosné a ak ich používate iba sezónne, môžete ich zbaliť a schovať. Väčšinou sa však kvôli povahe materiálu vyhrievajú pomalšie, preto majú mierne vyššie náklady na prevádzku - tie však nie sú o toľko vyššie, aby sa vám neoplatili. Naviac, nafukovací vírivý bazén si môžete užívať v interiéri aj exteriéri.

3.      Koľko vydržia nafukovacie vírivky? Ako sa o ne starať?

Je pravda, že prenosný nafukovací vírivý bazén nemá takú dlhú životnosť, ako “pevné” modely. Hoci je použité PVC veľmi odolné, väčšinou sa životnosť týchto modelov pohybuje okolo 5 rokov, ale dobrou starostlivosťou ju môžete predĺžiť. To zahŕňa schovávanie pred nepriaznivým počasím, použitie na rovnom a čistom povrchu, ako aj pravidelné a vhodné čistenie. Na prípadné poškodenia je možné použiť záplatu.

4.      Ako čistiť vírivku?

Starostlivosť o vírivku by sa dala zhrnúť do troch základných bodov: čistenie, cirkulácia a chemické zloženie. Čistenie je pochopiteľné - vnútorné aj vonkajšie vírivky sú náchylné na množenie rôznych škodlivých látok a mikroorganizmov. Pri aktívnom používaní odporúčajú experti čistiť vírivý bazén raz za týždeň za použitia jemného čistiaceho prostriedku.

Pravidelná a každodenná vodná cirkulácia je dôležitá, pretože presunie vodu cez čistiace filtre, čo zabraňuje kontaminácii. Chemické zloženie vody ovplyvňuje najmä to, ako reaguje s materiálom vírivky. Voda v nafukovacom vírivom bazéne by mala mať pH v rozmedzí 7,2 - 7,8, inak môže poškodiť povrch. Súčasťou starostlivosti o chemické zloženie vody sú teda látky na zmenu pH, dezinfekčné prostriedky aj testovacie papieriky.

Ak teda chcete začať s domácim wellnessom, na trhu je viac možností. Nafukovacie vírivé bazény sú dostupné a doprajú vám veľa pohodlia. Prípadne môžete k príslušenstvu pridať držiak na nápoje a mäkký podhlavník, aby sa váš domáci relax v teplej vírivej vode dostal na vyššiu úroveň.

 

Čítané: 3098 x