Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Zdravé sedenie

Datum: 16.12.2021

Často sa ani nezamýšľame nad tým, koľko hodín denne strávime sedením. Sedíme cestou do práce, v práci aj po návrate domov. Oddychujeme ani nie na prechádzke, ale pri televízii a značnú časť už aj tak málo voľného času trávime používaním počítačov, smartfónov a tabletov. Ako znížiť negatívny vplyv neustáleho sedenia na naše zdravie?

Zdravé sedenie

Súčasná realita má svoje pravidlá – stačí sa pozrieť na priemerného študenta, ktorý sa okrem pár hodín strávených v škole na často nepohodlnej stoličke vracia domov a trávi čas opäť sedením pri počítači a plnením domácích úloh.

Priemerný dospelý tiež nejde dobrým príkladom - okrem ľudí, ktorí pracujú fyzicky alebo v stoji, trávime väčšinu času za stolom. Navyše, auto sa stalo naším primárnym dopravným prostriedkom do takej miery, že si nezájdeme pešo ani do miestneho obchodu.

Aké sú príznaky nepretržitého sedenia?

Sedavý životný štýl vedie k rozvoju mnohých chorôb, vrátane hypertenzia a diabetes typu II. Choroby typické pre seniorov dnes postihujú deti a mladistvých. Postupujúcim problémom sa stala nadváha a obezita, jedným z častejších dôvodov návštevy lekára sú ochorenia chrbtice. Dôsledkov sedavého spôsobu života je oveľa viac ale mnohým z nich sa dá predísť tým, že budeme venovať väčšiu pozornosť tomu, koľko, ako a na čom sedíme.

Ako by mala vyzerať dobrá kancelárska stolička?

Dobrá kancelárska stolička by sa mala prispôsobiť potrebám a anatomickej stavbe konkrétneho človeka, nie naopak. Našťastie, spolu s progresívnou zmenou nášho životného štýlu sa mení aj prístup výrobcov stoličiek k potrebám zákazníkov.

Moderné, ergonomické kancelárske stoličky  majú dizajnové riešenia prospešné pre zdravie našej chrbtice a vnútorných orgánov, ktoré umožňujú predchádzať mnohým neduhom spojeným s nepretržitým sedením. Vhodná stavba kancelárskej stoličky zaisťuje nielen pohodlie pri sedení, ale tiež výrazne znižuje zaťaženie chrbtice a znižuje riziko vzniku defektov držania tela.

Sedením na ergonomickej stoličke výrazne znižujeme aj riziko problémov s krvným obehom v dolných končatinách. Vyhnúť sa môžeme aj množstvu nepríjemných neduhov, ktoré si väčšinou so sedavým spôsobom života nespájame. Závraty, migrény, hučanie v ušiach, poruchy videnia, bolesť na hrudníku, brnenie a necitlivosť končatín a dokonca aj u žien menštruačné poruchy a bolestivá menštruácia sú len niektoré z príznakov, ktoré môžu naznačovať problémy s chrbtom spôsobené nekonzistentným sedením v nútenej polohe.

Dobrá kancelárska stolička by mala mať nastaviteľné opierky rúk, správne tvarované operadlo a možnosť nastavenia výšky a hĺbky sedu. To je úplné minimum, ak si chceme udržať chrbticu v dobrej kondícii a užívať si pohodu pri práci a štúdiu. Okrem toho sa oplatí vybrať si kancelársku stoličku, ktorá má nastaviteľný uhol operadla a opierku hlavy, ktorá vám umožní vyhnúť sa bolestiam krku, ideálne pre ľudí, ktorí trávia dlhé hodiny pri stole.

V súčasnosti sa kancelárske stoličky a kreslá vyznačujú jedinečnou rozmanitosťou. Napríklad stoličky v obchode www.stolicky24.sk sú výrobky, ktoré boli prispôsobené individuálnym potrebám každej vekovej skupiny, vďaka čomu si svoju úlohu plnia ešte lepšie.

Výberom správne tvarovanej, ergonomickej a pohodlnej kancelárskej stoličky si môžete byť istí, že pomôžete znížiť negatívny vplyv dlhodobého sedenia na vaše celkové zdravie.

Skontrolujte si ponuku predajne a začnite si už dnes viac všímať, na čom sedíte nielen v práci. Postarajte sa o zdravie svojho dieťaťa výberom vhodnej stoličky pre neho, ktorá mu poskytne optimálne podmienky na učenie a „hranie sa“ pri používaní počítača. Nezabúdajte ani na každodennú fyzickú aktivitu, pretože ani tá najlepšia kancelárska stolička nie je schopná nahradiť aktívny životný štýl a starostlivosť o zdravie v každej fáze života.

Čítané: 2210 x