Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Ako vysadiť v akvárium akváriové rastliny

Datum: 30.11.2022

Ak ste sa rozhodli vo svojom akváriu pestovať aj akvarijné rastliny, je potrebné si v prvom rade uvedomiť, že v ňom nemôžete chovať žiadne ryby rozrývajúce dno alebo živiace sa hlavne rastlinnou stravou. Ako teda správne na to? Čítajte ďalej.

Ako vysadiť v akvárium akváriové rastliny

Bohaté vysadenie akváriovej nádrže rastlinami vyžaduje predovšetkým vhodný pôdny substrát . Dnes už máme oproti predchádzajúcim rokom možnosť zakúpiť špeciálny japonský substrát, ktorý v sebe obsahuje živiny pre rastliny, ďalej znižuje pH vody a tvrdosť vody. Možností je však pri pestovaní rastlín viac. Všetky majú svoje určité klady, ale aj zápory. Existujú ílové pálené substráty bez obsahu živín, sušené ílové substráty s obsahom živín a zásobné substráty pod piesky a pálené íly.

Ílové pálené substráty

Prvý spomínaný má výhodu v tom, že vypálením získa tvrdú nedroliaci sa konzistenciu, je váhovo ľahší a neslieha , čo je vhodné pre korene rastlín, je pórovitý a teda dokáže do seba „nacucať“ potrebné živiny z vodného stĺpca. Nevýhodou je možnosť tvarovať pomocou neho dno a ďalej musíme pod tento substrát nasypať už spomínaný zásobný substrát, pretože pálené substráty neobsahujú žiadne živiny.

Sušené ílové substráty

V druhom prípade, ako už názov napovedá, ide o substráty sušené, nie pálené. V podstate sa jedná o kvalitnú úrodnú hlinu, ktorá je vtlačená do formy guličky a usušená. Výhodou je, že nešpiní vodu, nedrobí sa a udržuje svoj tvar. Na pestovanie rastlín obsahujú všetky živiny a nie sú teda potrebné ďalšie zásobné substráty. Ďalej je možné z nich vytvárať v akváriu terén. Nevýhodou je, že hoci rastliny môžeme do takého substrátu nasadiť ihneď, s vysadením rybami musíme chvíľu počkať. Asi po dobu 3 týždňov musíme každý deň meniť vodu, pretože sa nám do vody uvoľňujú dusíkaté látky z humózneho substrátu.

Zásobné substráty

A tretí v rade uvedený zásobný substrát sme už v podstate vysvetlili. Používame ho pod piesky a pálený ílový substrát, aby sme dodali rastlinám potrebné živiny.

Ako rastliny v akváriu umiestniť?

Čo sa týka umiestnenia rastlín v akváriovej nádrži, všeobecne platí pár nepísaných pravidiel. Rastliny, ktoré vytvárajú veľké listy a bohato sa rozvetvujú sadíme k zadnej alebo bočnej stene . Rastliny, ktoré máme v plne využiť ako dominantu celej nádrže, umiestnime tak, aby pôsobili dekoratívne, ale nie do geometrického stredu akvária. Do stredu zasadíme stredne veľké rastliny a popredie akvária je vyhradené malým rastlinám.

A tie naozaj najdrobnejšie rastlinky sadíme k prednej stene nádrže. Keď budete nakupovať rastliny u odborníkov, dnes možno už aj cez e-shopy, v ponuke budete mať rastliny rozdelené nielen podľa výšky konečného vzrastu, ale aj podľa náročnosti pestovania.

Pri údržbe takto vysadeného akvária musíte dbať na to, aby jednotlivé skupiny zostali skupiny a jedna neprerástla druhú. Obzvlášť musíte strážiť, aby vysoké rastliny úplne nezatienili vodnú hladinu a tým uberali svetlo nižším druhom rastúcim pri dne nádrže.

 

           

Čítané: 2973 x