Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Prišiel som o 2 hodiny spánku denne, hovorí otec malého Mateja

Datum: 12.08.2015

Pozeráte na novorodenca a srdce sa vám vysoko dvíha hrdosťou. Pripravte sa však na krušné časy, dieťa vás nenechá v noci vyspať. "Časom som sa naučil zaspať kedykoľvek a kdekoľvek," hovorí majiteľ marketingovej agentúry Martin, ktorý je otcom malého Mateja. V nasledujúcom článku poradí ostatným otcom, na čo sa pripraviť.

Začiatok bol nádejný

Prvých pár dní všetko vyzeralo sľubne. Novorodenec spal dlho, ale to sa rýchlo zmenilo. "Matej najskôr spával s nami v posteli a neskôr v detskej postieľke v spálni. V prvých týždňoch bola moja žena dosť unavená a tak sme sa v uspávaní striedali," spomína Martin. 

 

Odvykačka z dojčenia je najhoršia

Najmenej sa vyspal v období, keď jeho žena prestávala dojčiť. "V noci som k nemu vstával ja, aby si odvykol. Trvalo to 7 až 10 dní, " opisuje. Matej sa budil asi každé 2 hodiny a uspávanie zabralo minimálne  20 minút. "Prerušovaný spánok je oveľa horší ako krátky spánok," spätne hodnotí otec.

 

Dieťa uspával pri seriáloch 

Počase sa začalo bábätko pravidelne budiť o 4 hodine ráno. Rodičia si stráženie rozdelili. "Inak by som sa zbláznil a žena tiež. Ona s ním bola hore od 4 do 5 a ja som si ho potom prebral do 6. Uspával som ho a pozeral pri tom na seriály, " hovorí Martin.

Prvý rok a pol je najnáročnejší

Po roku a pol, kedy Martin denne prišiel priemerne o 2 hodiny spánku, sa situácia zlepšila. Teraz má Matej 22 mesiacov a čoskoro oslávi 2. narodeniny. Chlapec vstáva medzi pol šiestou a pol siedmou ráno a v noci sa už toľko nebudí. "V sobotu s ním vstáva žena, v nedeľu ja. Každý deň sa vyspí dobre aspoň jeden z nás, "opisuje Martin.

 

Dieťa však nie je robot a každé bábätko má iné spánkové návyky. "Niektorí muži sú od nočného budenia ušetrení. Ich dieťa nebolí brucho alebo sa toľko nebudí, " dodáva otec. 

Po svojich skúsenostiach Martin ostatným otcom radí:

 

  1. V uspávaní sa striedajte.
  2. Používajte špunty do uší.
  3. Ak sa potrebujete dobre vyspať napríklad pred dlhou cestou, choďte spať do obývačky.

 

S kvalitným matracom sa otcovia lepšie vyspia 

Neovplyvníte, koľkokrát sa vaše dieťa za noc zobudí. Preto sa zamerajte na veci, na ktoré vplyv máte. Z nich je najdôležitejší dobrý matrac. S výberom toho správneho vám pomôže konfigurátor.

Čítané: 4051 x