Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Poznáte príčiny vzniku rakoviny a môžete jej predísť?

Datum: 22.12.2020

Rakovina je strašiakom, ktorý si nevyberá. Toto ochorenie vie napadnúť všetky orgány v tele. Liečba rakoviny je zdĺhavá a nepríjemná s neistým koncom.

Poznáte príčiny vzniku rakoviny a môžete jej predísť?

Mnohí fatalisti tvrdia, že rakovine sa nedá predísť a je ako osud, ktorý vás dohoní. Toto tvrdenie nie je založené na pravde. Existujú totiž isté faktory, ktoré vznik rakoviny podporia a urýchlia.

Rizikové faktory

Na vzniku rakoviny sa podpisujú tzv. rizikové faktory. Tieto faktory pôsobia na bunky v tele a po dlhšej dobe vyvolajú rakovinu. Proti nim pôsobí obranyschopnosť organizmu, ktorá do iste miery dokáže tvorbu i rast buniek ovplyvniť. Obranyschopnosť je však narúšaná vonkajším prostredím a ľudskou činnosťou. Následne nedokáže rakovinové bunky zlikvidovať a tie sa začnú nekontrolovateľne množiť.

Dedičnosť

Mnohé typy rakoviny sú dedičné. Rakovinu si v tele môžeme nosiť už od detstva, dlhé roky sa cítiť zdraví, ale ona niekde číha a čaká na svoju príležitosť. Ak sa vo vašej rodine vyskytla rakovina, mali by ste chodiť na preventívne prehliadky. Vďaka včasnej identifikácii rakoviny sa väčšina typov dá zachytiť a zlikvidovať pomocou správnej liečby. Rakovinové bunky v tele sa dajú odhaliť vďaka špecifickým génom. Tieto gény môžu byť základom rakoviny, ale taktiež sa nemusia celý život prejaviť. Na prehliadky a testy by mali chodiť nielen dospelí, ale aj deti. Hlavne v rodinách s opakovanou diagnózou rakoviny. Medzi najviac dedičné druhy rakoviny patrí u žien rakovina prsníkov (okolo 10%) a u mužov rakovina hrubého čreva (približne 15%).

Imunita

Na vznik rakoviny má veľký vplyv aj vaša imunita. Mali by ste si dávať pozor na všetko, čo jete a na spôsob vášho života. Oba tieto faktory vedia vo veľkej miere ovplyvniť riziko rakoviny. Imunitný systém každého človeka je schopnosť obrany buniek, orgánov a tkanív proti všetkých cudzorodým nepriateľom. Imunita chráni človeka nielen pred infekciami, ale aj nádorovými ochoreniami. Správne fungujúci imunitný systém je schopný rozoznať bielkoviny na povrchu napadnutých buniek a zlikvidovať ich. Proti rakovinovým bunkám bojujú hlavne T lymfocyty, ktoré sa nazývajú aj T bunkami. Tie sú prirodzenými zabijakmi rakovinových buniek. Narušený alebo nesprávne fungujúci imunitný systém nedokáže robiť dozor nad týmito procesmi a ani zabiť škodlivé bunky. Práve preto vznikne v tele rakovinový nádor, ktorý sa postupne šíri aj do vzdialenejších orgánov.

Spôsob života

Na vznik rakoviny vo veľkom vplýva spôsob života. Kto veľa fajčí a zle sa stravuje by sa mal rakoviny obávať. Fajčenie je príčinou vzniku rakoviny mnohých orgánov. Okrem obávanej rakoviny pľúc, zapríčiňuje taktiež rakovinu ústnej dutiny, hrubého čreva či obličiek. Pre zvyšovanie obranyschopnosti tela by ste mali konzumovať čo najviac ovocia a zeleniny. Dôležitá je taktiež vláknina pre priechodnosť čriev a vylučovanie. Súčasní ľudia veľmi zleniveli, čo je ďalším z dôvodov enormného rozšírenia rakoviny. Pravidelný pohyb pomáha znižovať váhu, zrýchľovať metabolizmus a budovať imunitu. Zároveň priaznivo vplýva na duševné zdravie. Psychika je v boji s rakovinou veľmi dôležitá. Dlhodobý stres dáva základ pre vznik mnohých ochorení, rakoviny nevynímajúc. Podobné je to aj s depresiou. Preto si dávajte pozor na to, čo jete, čo robíte a v akom stave je vaša psychika. Každodenné činnosti môžu viesť k vzniku rakoviny, ale ju aj odvrátiť.

Zmena zdravotnej poisťovne na Slovensku môže ovplyvniť vaše zdravotné krytie a náklady na liečbu. Je dôležité starostlivo zvážiť všetky možnosti a porovnať ponuky rôznych poisťovní, aby ste sa rozhodli pre tú najvhodnejšiu pre vaše potreby. Nezabudnite si overiť, aké služby a výhody vám konkrétna poisťovňa poskytne, aby ste mohli urobiť informované rozhodnutie.

 

Čítané: 3197 x