Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Nehody na elektrických kolobežkách. Dodržujte pravidlá!

Datum: 24.06.2021

Elektrické kolobežky sú v posledných rokoch vidieť takmer všade. Najskôr boli len prostriedkom ku krátkodobej zábave. Dnes sa dajú kolobežky kúpiť za priaznivé ceny a vo väčších mestách aj požičať.

Nehody na elektrických kolobežkách

Bohužiaľ nie všetci majú z kolobežiek radosť. Šoféri automobilov a aj chodci sa často chytajú za hlavu, keď sa stretnú s nezodpovedným jazdcom.

Elektrická kolobežka je super, ale jazda na nej má pravidlá

Elektrická kolobežka, ale aj klasická kolobežka je vo veľkých mestách priam spásou. Vymeniť kolobežku za mestskú hromadnú dopravu je v horúcom počasí naozaj skvelý nápad. Okrem toho, že sa nebudete tlačiť medzi ostatnými spotenými cestujúcimi, prevetráte si tiež hlavu a hlavne sa dostanete všade oveľa rýchlejšie ako autobusom. Aj majitelia automobilov zisťujú, že elektrická kolobežka im nielenže ušetrí peniaze na pohonných hmotách, ale aj za pokuty za nesprávne parkovanie. S kolobežkou sa vám nikdy nestane, že budete niekoľko minúť hľadať voľné miesto na odstavenie. Ak sa unavíte, jednoducho kolobežku zložíte a kúsok trasy sa odveziete autobusom. Elektrické kolobežky nie sú vôbec drahou záležitosťou. Kliknite na stránky e-shopu inSPORTline a jednu si iste vyberiete. Možno to celé znie ako rozprávka. A možno by aj bola, keby neexistovali ľudia porušujúci pravidlá, jazdiaci medzi chodcami po chodníkoch a takí jazdci, ktorí ignorujú dopravné predpisy na cestách. Pozor na pravidlá, pretože aj jazdec na kolobežke je účastníkom cestnej premávky a hrozia mu pokuty za nedodržanie značiek a pravidiel premávky.

Neznalosť zákona neospravedlňuje a vystavuje vás riziku

Vedeli ste, že jazdec na klasickej kolobežke je považovaný za chodca, ale na elektrickej za vodiča nemotorového vozidla? Zákony zaradili elektrické kolobežky medzi malé motocykle. Znamená to, že keď jazdíte na elektrickej kolobežke vzťahujú sa na vás rovnaké zákony ako na šoférov vozidiel. S elektrickou kolobežkou môžete síce jazdiť aj po chodníkoch, ale len v prípade, že neprekážate alebo neohrozujete chodcov. Počas jazdy po chodníku smiete jazdiť len rýchlosťou, akou sa pohybuje chodca. Samozrejme, že pri jazde po chodníku i vozovke nesmiete byť pod vplyvom alkoholu. Dôležité je tiež vedieť, že jazdiť s elektrickou kolobežkou po ceste môže len osoba staršia ako 15 rokov. Vždy si dávajte pozor, aby ste mali oboma rukami uchopené riadidlá, a ak sa pohybujete v skupine jazdcov, musíte jazdiť za sebou. Mimo obce ste povinní počas jazdy nosiť ochrannú prilbu. Jazdec vo veku do 15 rokov je povinný nosiť prilbu aj v obci. Elektrická kolobežka musí disponovať reflexnými prvkami a svetlami. Zdajú sa vám pravidlá príliš prísne? Stačí sa pozrieť na štatistiky nehodovosti kolobežiek za posledné mesiace a pochopíte, že tieto pravidlá majú svoje opodstatnenie.

 

Čítané: 3699 x