Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Čo sú vitamíny a aké je ich správne dávkovanie?

Datum: 12.06.2023

Ak nám v tele chýba nejaký vitamín či minerál alebo viacero z nich, zvyčajne nás telo na túto skutočnosť upozorní symptómami, ktoré sú pre deficit jednotlivých živín typické.

Čo sú vitamíny

Tie sa začnú prejavovať vtedy, keď prijímame menšie množstvo vitamínov, ako naše telo potrebuje.

Napríklad v súčasnosti až 30 percent celosvetovej populácie trpí anémiou s príznakmi, ako napríklad únava, bledosť, búšenie srdca či závraty. Aj preto mnohých zaujíma odpoveď na otázku: anémia - ako doplniť železo. Riešením je zvýšenie príjmu potravín s obsahom železa, v prípade veľkého deficitu ponúkajú pomoc výživové doplnky.

Chcete vedieť všetko dôležité o vitamínoch? Máme pre vás niekoľko informácií, ktoré sa vám zídu.

Čo sú vitamíny?

Vitamíny predstavujú organické látky nevyhnutné pre rast, vývin a kvalitné každodenné fungovanie. Tieto mikroživiny sa nazývajú esenciálnymi, pretože ľudský organizmus si ich nevie vyrobiť a musia byť pravidelne získavané zo stravy. Vitamíny sa delia na rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch.

Medzi vo vode rozpustné vitamíny patria vitamíny skupiny B a vitamín C. Skôr, ako ich naše telo dokáže vstrebať, musia byť rozpustené vo vode. Z tohto dôvodu ich organizmus nedokáže skladovať a nevyužité vylúči močom. 

Vitamíny rozpustné v tukoch zahŕňajú vitamín A, D, E a K. Tie sú rozpustné v tukoch a telo má schopnosť ukladať si ich na horšie časy. Aké sú funkcie týchto vitamínov? Napríklad vitamín A je nevyhnutný pre dobrý zrak, vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika a fosforu, vitamín E ako silný antioxidant neutralizuje škodlivé voľné radikály, vitamín K ovplyvňuje zrážanlivosť krvi a zdravie kostí.

Vitamíny plnia v tele pestrú paletu funkcií

Vitamíny zohrávajú v tele nezastupiteľné funkcie. Ako príklad môžeme uviesť vitamín C. Vitamín C patrí k najsilnejším antioxidantom, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Je nevyhnutný pre silnú obranyschopnosť, urýchľuje hojenie rán a jaziev a prispieva k produkcii kolagénu.

Kolagén je najhojnejšie sa vyskytujúcim proteínom v ľudskom tele. Problémom je, že jeho produkcia s pribúdajúcim vekom klesá, čo sa prejavuje napríklad vznikom vrások i bolesťou kĺbov. Aj preto je kolagén na kosti a kĺby - výživa na kĺby nevyhnutnosťou pre športovcov i dôchodcov.

Koľko vitamínov potrebujeme?

Dávkovanie jednotlivých vitamínov sa líši. Odvíja sa od pohlavia, veku, životného štýlu či obdobia života. Napríklad v tehotenstve vyžaduje organizmus ženy viac vitamínov kvôli správnemu vývoju plodu. Platí to aj pre obdobie dojčenia. Takisto iné sú odporúčané denné dávky vitamínov pre seniorov, iné pre deti či ľudí v produktívnom veku.

Ako príklad môžeme uviesť už spomínaný vitamín C. Podľa Harvard School of Public Health je odporúčaná denná dávka pre ženy 75 mg, pre mužov 90 mg. V prípade fajčiarov odporúčajú odborníci z tejto inštitúcie pridať 35 mg vitamínu C denne. Maximálnu dennú dávku udávajú v množstve až 2 000 mg.

Prevenciou deficitu vitamínov je zdravá, pestrá a vyvážená strava. Avšak v niektorých prípadoch je potrebné siahnuť aj po výživových doplnkoch, v ktorých sú vitamíny zastúpené v rôznych množstvách, odlišujú sa biologickou využiteľnosťou a ďalšími parametrami. Preto je dôležité vybrať si kvalitné suplementy s ohľadom na svoje potreby a životný štýl.

Výživové doplnky a vitamíny Valentis sú výsledkom používania najmodernejších technológií

Jedným z kritérií, ktorým je dôležité riadiť sa pri výbere doplnkov výživy, je kvalita výrobcu. Výživové doplnky a vitamíny Valentis sú z dielne medzinárodnej farmaceutickej spoločnosti, ktorá má viac ako 100-ročnú tradíciu. Aktuálne má zastúpenie v 22 krajinách, vrátane Slovenska.

Najvyššou prioritou spoločnosti Valentis je udržiavanie zdravia spôsobom, ktorý je bezpečný a má prírodný pôvod s využitím najmodernejších technológií. 

Čítané: 2782 x