Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Vláknina pri chudnutí? Áno, ale pozor na určitý typ!

Datum: 05.07.2023

Keď hovoríme o chudnutí, často si predstavíme menej jedla a viac pohybu. Avšak, málokto si uvedomí, akú zásadnú úlohu môže pri chudnutí zohrávať vláknina.

 

Vláknina pri chudnutí? Áno, ale pozor na určitý typ!

Pomocník menom vláknina

Vláknina je súčasťou rastlinných potravín, ktorú naše telo nedokáže stráviť. V našom tráviacom systéme však vykonáva dôležité funkcie, ako je podpora zdravej črevnej flóry, regulácia hladiny cukru v krvi, ale aj pomáha pri chudnutí. To všetko vďaka jej schopnosti napučať a tým vytvárať pocit sýtosti, čo následne vedie k menšiemu príjmu kalórií.

Avšak, nemôžeme hádzať všetku vlákninu do jedného vreca. Existujú dva základné typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Nerozpustná vláknina, ktorú nájdeme napríklad v celozrnných potravinách, ovocí a zelenine, pomáha regulovať trávenie a podporuje pohyb čriev. Rozpustná vláknina, ktorú obsahujú napríklad ovsené vločky, ľanové semienka, ale aj niektoré druhy ovocia, na druhej strane, sa viaže na vodu a vytvára gélovitú látku, ktorá môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru a cholesterolu v krvi.

Po ktorej siahnuť?

Pri chudnutí je obzvlášť dôležitá rozpustná vláknina, ktorá spomaľuje trávenie, vytvára dlhodobý pocit sýtosti a zabraňuje prejedaniu sa. Zamerať by ste sa teda mali na  potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré môžu by zásadné pri úspešnom chudnutí.

 

Pozor! Je však dôležité mať na pamäti, že pri zvyšovaní príjmu vlákniny je potrebné zároveň zvýšiť aj príjem tekutín, aby sa predišlo problémom s trávením.

Ako teda zvýšiť príjem vlákniny, pričom zabezpečiť, že dostaneme správny typ a nebudeme mať problémy s trávením? Vhodným riešením môže byť produkt Natura Biotika, ktorý kombinuje vlákninu s prebiotikami, čo podporuje zdravú črevnú flóru a pomáha pri správnom trávení.

Pamätajte, že vláknina je neoddeliteľnou súčasťou zdravej stravy Správny výber potravín a produktov vám môže pomôcť nielen pri chudnutí, ale aj pri zlepšení celkového zdravia a pohody.

Čítané: 2975 x