Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

5 znakov, podľa ktorých spoznáte modernú pôrodnicu

Datum: 15.09.2023

Moderná pôrodnica nie je len o modernom vybavení. Luxusné vybavenie môže zakrývať horšiu lekársku starostlivosť o ženu a dieťa.

5 znakov, podľa ktorých spoznáte modernú pôrodnicu

Moderná nemocnica musí disponovať špičkovými technológiami, skúseným lekárskym tímom a moderným prístupom k pôrodu. Podľa nasledujúcich 5 znakov spoznáte, že ste si vybrali modernú pôrodnicu.

1. Predpôrodná starostlivosť

Súčasťou modernej pôrodnice musia byť gynekologické ambulancie. O tehotnú ženu by sa mal starať po celý čas rovnaký lekár, ktorý bude k dispozícii aj pri pôrode. Lekár preberie so ženou všetky možnosti pôrodu a spoločne zostavia pôrodný plán. Súčasťou starostlivosti o pacientky pod jednou strechou by mali byť aj komplexné vyšetrenia pred a po pôrode v rámci šestonedelia.

2. Zdravotnícky tím

Zdravotnícky tím sa neskladá len z lekára a zdravotných sestier. Moderná pôrodnica umožňuje rodičkám spolupracovať s pôrodnou asistentkou. Asistentka je žene k dispozícii počas celého pôrodu. Je nielen lekárskym personálom, ale tiež poradcom a priateľkou, ktorá pomáha rodičke prekonať stres. S pôrodnou asistentkou žena preberie možnosti pôrodnej polohy a prostriedky na elimináciu bolestí.

3. Pôrodné sály

Zabudnite na staré nemocnice, v ktorých rodili ženy ako na bežiacom páse oddelené len plachtou. Moderná pôrodnica musí mať pre rodičky pripravených viac pôrodných sál, ktoré sú samostatné a nepriechodné. Žena sa cíti v samostatnej sále komfortnejšie a zdravotnícky personál má lepšie podmienky pre bezproblémový priebeh pôrodu. V tesnej blízkosti pôrodnej sály by sa mali nachádzať sekčné operačné priestory a intenzívna starostlivosť pre novorodencov.

4. Bonding

Moderný prístup k pôrodu znamená, že pôrodnica dá žene možnosť neustálej väzby s dieťaťom. Platí to aj pre prvé sekundy po pôrode. Bonding t.j. priloženie novorodenca na prsia matky ešte pred prestrihnutím pupočnej šnúry je pre dieťa jedinou cestou k prekonaniu adaptačných zmien. Pre matku bonding znamená zníženie strachu, stresu i rýchlejšie spustenie laktačného procesu.

5. Nemocničné izby

Moderné pôrodnice majú nemocničné izby zariadené tak, aby pripomínali domácku atmosféru. V izbe je priestor pre prespanie člena rodiny. Samozrejmosťou je 24-hodinová prítomnosť dieťaťa v izbe matky. Pohodlné a príjemné vybavenie dobrý pocit umocňuje.

Čítané: 1968 x