Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ortopedická podložka pre deti: ako si vybrať správnu podložku

Datum: 03.11.2023

Ortopedické podložky sa používajú nielen pri komplexnej liečbe deformít chodidla (plochá noha, varózne alebo valgozitné postavenie). Ľudské chodidlo je predurčené na chôdzu po nerovnom povrchu: tráva, piesok, kamene.

Ortopedická podložka pre deti

Dnes vám povieme:

  • na čo slúžia ortopedické masážne podložky,
  • aké typy podložiek existujú a ako ich správne vybrať,
  • ak je možné vyrobiť ortopedickú podložku vlastnými rukami doma.

Ak chodidlu neposkytneme primeranú predpokladanú záťaž, výsledkom budú ochabnuté svaly a väzy celého tela. Preto je tak užitočné chodiť naboso po kamienkoch, morskom pobreží a masazna podlozka, keď nie sú k dispozícii prirodzené úľavy.

A mezitím, naším tématem jsou právě ortopedické podložky, které pomocí cviků mají dobrý efekt právě z hlediska ortopedie, pro prevenci deformací chodidel nebo při léčbě již zjištěných problémů.

Čo sú ortopedické podložky?

Masážne ortopedické podložky sa líšia:

  • materiál: prírodný (kamienok, drevo, korok) a umelý (PVC, EVA atď.)
  • tvar a veľkosť,
  • reliéf.

Dnes sú nám ľahko dostupné rôzne moderné materiály: hypoalergénne, hygienické, s vynikajúcimi tlmiacimi vlastnosťami. V ničom nezaostávajú za prírodnými materiálmi: kameňom, drevom, korkovou dubovou kôrou. A ťažko polemizovať, ktoré kamienky na koberci sú lepšie: farebné plastové alebo tie, ktoré darovalo more a rieka? Tu skôr záleží na osobných preferenciách.

Dôležitú úlohu zohráva úľava: odporúča sa chodiť po rôznych povrchoch - svaly a väzy chodidla sa tak zaťažujú v rôznej miere. Okrem toho je príjemné a zaujímavé chodiť nielen po hrboľoch a výčnelkoch, ale aj po hubách, kužeľoch alebo tŕňoch. Pre deti aj pre dospelýchpre dospelých.

Ako si vybrať ortopedickú podložku?

Kupujúci sa často riadia praktickosťou. V tomto ohľade vyhrávajú masážne podložky puzzle. Tieto podložky sa ľahko umývajú a skladujú. Môžete si kúpiť toľko kusov, koľko uznáte za vhodné. Rôzne reliéfy sa dajú navzájom kombinovať. Tieto podložky sú odolné voči opotrebovaniu. Puzzle podložky Ortek sa zaujímavo skladajú. JE to najpredávanejšia masážna pomôcka v celom sortimente.

Ďalším dôležitým faktorom je: čo chcete :) Vyberte si podložku, ktorá sa páči osobe, ktorá na nej bude cvičiť.

Kam umiestniť masážnu podložku pod nohy? A čo ak v byte nie je dostatok miesta?

V praxi: môže byť umiestnený pred umývadlom. Potom po ňom bude chodiť celá rodina a každé ráno a večer si pri umývaní a čistení zubov s radosťou masírovať nohy. Každý člen rodiny bude mať obľúbený reliéf: niekto má rád tŕne, ktoré trčia do pozdĺžneho oblúka, niekto pichľavú trávu, niekto roztomilé šišky a iný ježkov.

Ak máte dostatok miesta na cvičenie, môžete si dokúpiť ďalšie dieliky puzzle - môžete z nich vytvoriť kľukatú cestu s príbehmi alebo veľký obdĺžnikový koberec.

Ak vám viac záleží na ekológii, môžete si vybrať masážne podložky z prírodných kamienkov. Predstavte si: donedávna tieto kamene, položené na vašom osobnom kamienkovom koberci, zohrievané slnkom a olizované slanou vlnou... Aj priaznivci šetrnosti k životnému prostrediu sa môžu rozhodnúť pre textilný koberec s drevenými prvkami. Okrem toho môže byť voľba v prospech kamienkového alebo dreveného koberca diktovaná snahou o harmonické začlenenie do existujúceho interiéru.

Azda najtvrdší koberec je s drevenými prvkami v podobe tŕňov. Pocit po jeho použití je však úplne výnimočný! Po 2-3 minútach chôdze bosými nohami z neho zlezte a každý povrch bude na dotyk mäkký a poddajný. Obyčajné linoleum, laminát alebo dlaždice vám budú pripadať ako ten najjemnejší mäkký koberec. Ak však chcete takýto koberec používať, musíte byť pripravení zažiť vzrušenie;)

Ako presvedčiť dieťa alebo seba, aby ste cvičili na masážnej podložke?

Pre uvedomelého človeka, ktorý sa stará o svoje zdravie, nie je problém vziať všetko do vlastných rúk (alebo nôh :) a 10 minút denne robiť súbor cvikov, ktoré sú užitočné pre nohy. Nie každý sa však môže pochváliť železnou sebadisciplínou ;) V tomto prípade je lepšie umiestniť podložku na miesto, kde určite prejdete. Napríklad pred umývadlom alebo v sprche (samozrejme, len v prípade PVC podložiek).

Ako motivovať dieťa k cvičeniu na ortopedickej podložke? Pravdepodobne, tak ako v mnohých iných oblastiach života, pomôže osobný príklad rodičov. Na základe skúseností a osobitostí prístupu našich zákazníkov k cvičeniu môžeme ponúknuť niekoľko ďalších zaujímavých spôsobov, ako motivovať dieťa k cvičeniu na podložke:

  • niečo dobré na jedenie po tréningu,
  • príbeh po cvičení,
  • zaujímavosti počas prechádzky atď.

Potom, ako ukazuje prax, je pre deti zaujímavé skákať a pohybovať sa po rôznofarebných častiach podložky s rôznymi reliéfmi. Mnohé deti radi skladajú koberček samostatne: dnes dieťa skladá jeho časti v jednom poradí, zajtra v inom. Pre deti sú vhodné puzzle koberčeky, ktoré sa dajú kombinovať v drážkach s oblúkmi, aby sa skompletizoval celý veľký koberec na ploche nohy.

Mimochodom, povieme vám, ako cvičiť na ortopedickej podložke. Špeciálne na tento účel sme vytvorili pomocné video, v ktorom uvádzame základné cviky. Na základe týchto pohybov si môžete vytvoriť vlastnú jedinečnú gymnastiku.

Ortopedický koberec vlastnými rukami

Ak máte bujnú fantáziu, dostatok času a ruky naladené na kreatívnu vlnu, môžete si vytvoriť podložku sami. Vlastne si vystačíte aj bez fantázie, pretože na internete nájdete tony článkov, videí a príspevkov o tom, ako vyrobiť ortopedický koberček, aké materiály použiť na reliéf a ako výsledný produkt v budúcnosti využiť.

Takže na reliéfnu výrobu domáceho koberca sú vhodné nasledujúce materiály:

  • morské alebo riečne kamienky,
  • prírodný korok (korkové zátky od vína môžete opatrne pozdĺžne rozrezať),
  • gombíky,
  • šnúrky, pletené šnúrky, pásy plsti.

Existuje aj ďalší variant tzv. plnených koberčekov, kde ako reliéf slúži ušitý vankúšik naplnený napríklad semienkami čerešní a višní, datlí, broskýň a marhúľ, jabĺk a hrušiek. Lacné a veselé. A užitočné.

Mnohí internetoví remeselníci používajú aj iné materiály, prírodné aj umelé, ale použitie niektorých z nich je nežiaduce.

  • Gaštany alebo žalude - voľný materiál, ktorý sa dá hojne nazbierať v najbližšom parku. Sú výborné ako úľava, ale dobré sú len vtedy, keď sú čerstvé a zostávajú také pomerne krátko (najmä žalude). Časom vyschnú a popraskajú. Jednak prasknuté žalude a gaštany môžu poraniť pokožku nôh. Po druhé, prasknutá škrupina uvoľňuje triesloviny (polyfenoly), ktoré sú pre pokožku nežiaduce. Gaštany vydržia dlhšie, ale sledujte celistvosť škrupiny.
  • Pravé šišky môžu poraniť aj pokožku chodidiel.
  • Plastové uzávery fliaš po otočení hore dnom spôsobujú bolestivé pocity. Ak sú dnom nahor, ich rovný povrch nemá veľmi vysoký terapeutický účinok.

A úplne úžasný tip: ak ste šťastným majiteľom vlastného domu, môžete si z kamienkov urobiť celý chodník alebo dokonca terasu. Výsledok tejto práce vyzerá ako celé umelecké dielo.

A keď ste v prírode, nezabudnite si vždy, keď je to možné a relatívne bezpečné, vyzuť topánky. A nezakazujte to ani svojim deťom - nechajte ich behať naboso.

Na základe materiálov: https://ortek.sk/

Čítané: 1545 x