Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Brusnice majú nielen zdravotné benefity

Datum: 18.11.2023

Brusnice, malé chutné červené bobule, sú známe predovšetkým vďaka svojim zdravotným benefitom a výnimočnej chuti. Ale aj keď o tom málokto vie, brusnice sú omnoho viac, ako len obyčajným ovocím.

Brusnice majú nielen zdravotné benefity

Okrem svojich zdravotných benefitov majú brusnice a brusnicová šťava aj iný význam. Zistite aký a možno budete sami prekvapení.

Brusnica účinky na zdravie

I keď sú brusnice malé bobule, prinášajú pre telo množstvo prospešných účinkov. Práve vďaka ich blahodarným účinkom je brusnicová šťava vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí chcú investovať do svojho zdravia. Tieto plody sú zdrojom vitamínu C, vlákniny a betakaroténu. Taktiež sú plné minerálov, ako je vápnik, fosfor, draslík a sodík. Medzi ich ďalšie pozitívne účinky patrí to, že:

  • Chránia močové ústrojenstvo pred vznikom infekcií
  • Majú protizápalové účinky
  • Znižujú riziko srdcových chorôb a cukrovky
  • Môžu spomaľovať rast nádorov
  • Pôsobia ako probiotikum a prispievajú k správnej funkcii tráviaceho traktu

Brusnice ako komodita pre niektoré regióny

Brusnice majú však v mnohých regiónoch oveľa väčší význam, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Okrem svojich výživových benefitov sa brusnice stali dôležitou komoditou pre niektoré regióny, a to nielen v oblasti poľnohospodárstva, ale aj kultúry a miestnych ekonomík.

Kultúrna hodnota

Okrem ekonomického a zdravotného významu majú brusnice v niektorých regiónoch aj kultúrnu hodnotu. Pôvodné kmene na severe USA a Kanady používali brusnice na nespočetné množstvo vecí – od jedla po farbenie, až po liečivé účely.

Mnohé kultúry začleňujú brusnice do svojich tradičných jedál a osláv. Kvôli tomu sa stali súčasťou miestnych kulinárskych tradícií a podporujú kultúrne dedičstvo. Najmä v Kanade sa brusnice používajú na prípravu omáčok k mäsám, taktiež aj na prípravu iných maškŕt, ako je brusnicový džem, či koláč. Najznámejším jedlom je „cranberry sauce“, inak nazývaná aj omáčka z brusníc, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou tradičného „Thanksgiving“ menu (Vďakyvzdania).

Hospodársky význam

Produkcia a predaj brusníc má v určitých regiónoch veľký význam na rozvoj miestneho hospodárstva. Najmä USA a Kanada profitujú z vysokého dopytu po brusniciach. Z toho dôvodu sa brusnice exportujú do ďalších miest po celom svete. Zber, spracovanie aj predaj brusníc prispieva k tvorbe pracovných miest a podporuje podnikanie.

Exportné trhy a medzinárodný obchod s brusnicami

Niet sa čomu čudovať, že brusnice a brusnicová šťava majú dnes dôležité miesto na medzinárodných exportných trhoch. Ich popularita stále rastie, čím je záujem o ich export stále väčší a väčší.

Export brusníc

Export brusníc je veľmi významný v mnohých krajinách, najmä v Severnej Amerike a Európe. Samozrejme aj na Slovensku sa pestujú kvalitné brusnice, i keď v menšej miere. Cesta bobuľky až po výsledný produkt nie je taká jednoduchá a rýchla, najmä vtedy, ak sa prihliada na kvalitu.

Pestovanie brusníc si vyžaduje špeciálne rašelinové substráty. Zber je najlepšie vykonávať ručne, aby sa brusnice nepoškodili. Plody sa musia zbierať v čase úplnej zrelosti, keď sú sýtočervené, čo je väčšinou koncom augusta a septembra. Pri kvalitnej brusnicovej šťave sa zozbierané plody šetrne lisujú za studena a vyrábajú sa bez pridania konzervantov, umelých farbív, sladidiel a zahusťovania.

 

Čítané: 2163 x