Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Dôchodky v roku 2017 a zmeny, ktoré v nich nastali

Datum: 23.02.2017

Neskorší odchod do dôchodku, nový spôsob valorizácie dôchodkov a toľko sľubovaná väčšia solidárnosť. To sú najväčšie zmeny v dôchodkoch, ktoré boli na rok 2017 avizované.

Čo z toho nás ovplyvní najviac a čo by sme zasa pokojne oželeli? A skutočne platí, že kto nemá/nemal dobré stavebné sporenie alebo iné rezervy, z dôchodku stále slušne nevyžije?

Posúva sa dôchodkový vek

Tak v prvom rade, opäť raz sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku. Takže vy všetci, ktorí ste „po starom“ už mali tento rok oficiálne patriť medzi penzistov s nárokom na dôchodok od štátu, zbystrite pozornosť.

„Od 1. januára 2017 sa upravil dôchodkový vek v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy v aktuálnom dôchodkovom veku vyjadrenom v celých rokoch,“ znie oficiálne stanovisko Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. V preklade do zrozumiteľnej reči to znamená, že vek odchodu do dôchodku sa tento rok predĺžil o 76 dní. Výnimkou, ktorej sa toto predĺženie netýka, sú len osoby narodené do 31. decembra 1954 a tiež ženy narodené do 31. decembra 1961, na ktoré sa vzťahujú ustanovenia o znížení dôchodkového veku v závislosti od počtu vychovaných detí. Taktiež sa to nevzťahuje na poistencov, ktorým sa zachováva nárok na znížený dôchodkový vek vzhľadom na počet odpracovaných rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie alebo do I. alebo II. kategórie funkcií.

Bez preháňania možno povedať, že ak sa s odsúvaním dôchodkového veku neprestane, čo sa vzhľadom k starnutiu našej populácie asi nestane, na mieste je otázka, kto z nás sa vôbec slušného dôchodku, ktorý by sme si aj mohli užiť, dožije?

Možno len tí z nás, ktorí mysleli na zadné dvierka a nespoliehali sa iba na štát. Cestou je azda 2. pilier dôchodku či iné formy prilepšenia si na staré kolená. 

Valorizácia dôchodkov

Zmeny sa týkajú aj výšky dôchodkov, nakoľko došlo k ich zvýšeniu, a to presne o dve percentá. Veľa, málo, dosť? Bez ďalších zbytočných slov možno povedať, že kto sa to ešte nenaučil, mal by sa rozhodne začať vzdelávať o tom, ako investovať. Lebo iba z našich dôchodkov tak skoro skutočne dôstojne nevyžijeme.  

Čítané: 4228 x