Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Všetko, čo potrebujete vedieť o americkej bezúčelovej hypotéke

Datum: 28.02.2018

Americká hypotéka patrí v posledných rokov k obľúbeným a vyhľadávaným typom úveru. Nenechajte sa pomýliť názvom, s tradičnou hypotékou toho spoločného veľa nemá. Jej hlavnou výhodou je fakt, že banke nie ste povinní nič vysvetľovať.

Bezúčelová hypotéka je moderným typom úveru, ktorý dokáže pomôcť takmer v každej situácii. Nejedná teda sa o klasickú hypotéku, ktorá je primárne určená na investície do nehnuteľnosti a ktorej účel musíte detailne banke pred schválením dokladovať. Jediným spoločným znakom oboch typov hypoték je, že banke budete musieť ručiť celou nehnuteľnosťou, ktorá je však určená len na bývanie a nie na komerčné účely.

Banke nemusíte nič vysvetľovať a dokladovať

 

Od tradičného hypotekárneho úveru sa líši tento moderný typ úveru niekoľkými podstatnými rozdielmi. Ten prvý a hlavný je ten, že pri americkej hypotéke nemusíte banke vysvetľovať dôvod, na čo potrebujete peniaze. Použiť ich môžete na čokoľvek, nemusí to pritom nijak súvisieť s nehnuteľnosťami či výstavbou.

Často sa práve vďaka tejto výhode americká hypotéka prirovnáva k bezúčelovému spotrebnému úveru, ktorý však neumožňuje požičať veľký obnos peňazí. U americkej hypotéky to ale neplatí. V rámci tejto hypotéky môžete od banky získať niekoľkonásobne vyššiu sumu, a to s oveľa atraktívnejším úrokom, ktorý sa spravidla pohybuje na úrovni 2 až 3 percent.

Dôvod nízkeho úroku tkvie v tom, že banka bude od vás vyžadovať ručenie vlastnou nehnuteľnosťou. V prípade, že nebudete riadne svoje splátky splácať, veriteľ vám môže tuto nehnuteľnosťou aj zabaviť.

Dá sa získať aj bez dokladovania príjmu

 

Ručenie nehnuteľnosťou však prináša aj svoje výhody. V niektorých bankách napríklad nemusíte dokladovať príjem na získanie úveru pokiaľ požadujete úver do výšky 50 % z ceny konkrétnej nehnuteľnosti. V banke potom stačí už len podpísať čestné prehlásenie o príjme. Aj napriek tomu by ste si mali byť pri podpise zmluvy istí, že dostatočný príjem, alebo aspoň našetrenú sumu na splácanie úveru, máte a budete mať. Z prvotnej výhody sa totiž môže veľmi rýchlo stať veľký problém, ktorým ohrozíte svoju nehnuteľnosť a tým pádom pravdepodobne aj svoju rodinu.

Americká hypotéka je vhodná aj pre tých, ktorým vyhovuje dlhšie obdobie splácania s menšími splátkami, ich výšku si pritom viete nastaviť sami. Tento hypotekárny úver sa štandardne spláca v desiatkach rokoch, podobne ako je tomu pri klasickej hypotéke.

Výhodná konsolidácia viacerých úverov

 

Americká hypotéka je ideálna aj pre tých, ktorí už splácajú niekoľko nevýhodných úverov a chcú si ich spojiť do jednej pôžičky. Výsledkom zlúčenia úverov nebude len splatenie starých dlhov, ale aj zjednodušenie splácania a zníženie celkovej mesačnej splátky.

Výhoda konsolidácie formou americkej hypotéky je tá, že získate skutočne nízky úrok, pričom doba splácania sa vám predĺži na viac než desať rokov, čo je napríklad limit pri bežných spotrebných úveroch. Tak ako pri americkej hypotéke i pri konsolidácii je možné získať úver bez dokladovania príjmu, podmienky na zaistenú nehnuteľnosť sa však budú líšiť u každej banky. Väčšina ale bude vyžadovať bezproblémovú úverovú históriu a dobu splácania aspoň dva roky.

Aké sú podmienky získania americkej hypotéky

 

Prvým predpokladom získania bezúčelovej hypotéky je minimálny vek 18 rokov. Na kladné vybavenie žiadosti o hypotéku budete potrebovať dokladovať záložné právo na nehnuteľnosť. Tá však nemusí byť vo vlastníctve žiadateľa o bezúčelový úver, stačí, ak je majiteľom tretia osoba, ktorá podpíše záložnú zmluvu.

Väčšina bánk požaduje, aby bola zaistená nehnuteľnosť poistená, pričom poistenie musí byť vinkulované v prospech banky. Proces podávania žiadosti je rýchly a jednoduchý, dnes už viaceré banky dokážu ponúknuť informácie o schválení na počkanie.

Ako je vidieť, získanie americkej hypotéky je pomerne jednoduché a bez zbytočnej byrokracie. Nenechajte sa však zlákať iba vidinou rýchleho získania peňazí. Pred konečným rozhodnutím si dajte dobrý pozor aj na iné veci.

Nulové poplatky existujú

 

Pozornosť by ste nemali venovať len mesačným splátkam či úrokovej sadzbe. Odborníci radia detailne si všímať aj podmienky získania sľubovanej úrokovej sadzby a všetky poplatky. Len také vybavenie žiadosti o hypotéku vás bude u niektorých bánk stáť rádovo v stovky eur. Ak chcete mať istotu, že nenaletíte podvodníkom, vyberte si banku, ktorá funguje na našom trhu už roky a je voči klientom transparentná.

 


Čítané: 4639 x