Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Dlhé sedenie je rovnako nebezpečné ako fajčenie

Datum: 16.03.2020

Ľudia majú obrovské množstvo zlozvykov, ktoré ohrozujú ich zdravie. Dlhé sedenie v práci je jedným z nich, ktoré spôsobuje nielen bolesti, ale aj dlhodobé zdravotné komplikácie.

Zamestnávatelia podceňujú nekvalitné sedenie zamestnancov

Jedným z hlavných dôvodov, prečo majú ľudia problémy s chrbticou alebo rôzne iné zdravotné komplikácie je sedavé zamestnanie. Hoci zamestnávatelia vedia, že ich zamestnanci niekoľko hodín denne sedia a pracujú na počítači, tento stav mnohí z nich podceňujú a neriešia. Eurostat na základe prieskumu uvádza, že až 32% Slovákov počas pracovnej doby prevažne sedí v kanceláriách, čo má zlý dopad na ich zdravie.

Chrbtica už po 30 minútach sedenia začína postupne ochabovať, pretože je staticky preťažená. Stačí málo a človek začne pociťovať nielen problémy s chrbtom, ale aj opuchy nôh a priberanie na váhe. To sú len niektoré problémy, ktoré ľudia so sedavým zamestnaním poznajú. Aby ste dokázali prácu vykonávať dlhodobo, je potrebné urobiť isté opatrenia. Jedným z nich je zaobstaranie kvalitnej ergonomicky tvarovanej stoličky. Nie každý zamestnávateľ je však ochotný ich pracovníkom poskytnúť a preto by ste ho o problémoch mali informovať skôr, ako bude neskoro.

Dlhodobé sedenie je totiž pre ľudské telo rovnako škodlivé, ako státie alebo fajčenie. Áno, čítate dobre, odborníci sa ho neboja prirovnávať práve k tomuto zlozvyku, ktorý mnohým skracuje život. Nekvalitným sedením si sami spôsobujeme nielen diskomfort, ale aj problémy, ktoré nikto nepotrebuje. Čím ďalej viac si začínajú ľudia riziká takéhoto zamestnania uvedomovať a preto je na zamestnávateľoch, aby im poskytli čo najväčšie pohodlie. Ak ste jedným z nich a hľadáte prenájom kancelárskych priestorov, kde budú vaši zamestnanci pracovať, myslite aj na kvalitné sedenie počas pracovnej doby. Doprajete im tak nielen život bez komplikácií, ale získate konkurenčnú výhodu v porovnaní s inými zamestnávateľmi.

Svitá na lepšie časy?

Výsledky prieskumu z roku 2019, ktorý realizovala česká firma zaoberajúca sa výrobou ergonomických stoličiek hovoria, že za posedné obdobie vzrastá počet ľudí, ktorí sa o výhodách tohto výrobku nielen informujú, ale ich aj využívajú. Aktivitou kvalitného zamestnávateľa tak nie je hľadať len kancelárie na prenájom, odkiaľ sa bude pracovať, ale aj stoličky, ktoré budú pozitívne vplývať na zdravie zamestnancov. Rovnako to platí aj pre skladové priestory, kde niektorí pracovníci trávia dlhé hodiny svojho pracovného času. 

Čítané: 3354 x