Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Teriny - gastronomickým symbolom francúzskych kuchárov

Datum: 04.08.2015

Informácie, aký je rozdieľ medzi terinou, paté a paštétou nie je veľa. Teriny aj paštéty francúzskej výroby obsahujú prevažne bravčové mäso, kombinácia s husacou pečienkou. Ďalej králičie prípadne zajačie mäso, morčacie, prepeličie alebo telacie mäso a aromatické dochucovadlá ako hľuzovka, víno a brandy. Chuť a zloženie francúzskych terín sa líši podľa regiónu, dokonca podla domácností:)  Väčšína terín obsahuje nahrubo mleté prídavné mäso (k základnému bravčovému mäsu). Sú však regióny, kde sa prídáva mäso, ktoré je veľmi jemne namleté. Ide hlavne o teriny s označením daného regiónu, pripadne “vidiecke” teriny, tj. Terine De Campagne.

Teriny sa stali gastronomickým symbolom francúzskych kuchárov. Tato pochutina poskytuje možnosť prejaviť svoju fantáziu a zručnosť, čoho dôkazom je vyše 80 druhov terín a paštét francúzskej výroby. Výroba kvalitnej teriny alebo francúzskej paštéty vyžaduje veľkú zručnost a kulinársku vášeň. Veď správne skombinovať mleté mäso z kurčiat, ošípaných, kačíc, husí alebo hovädze. Toto mäso správna ochutiť bylinkami, korením, hríbikmi, vínom, brandy, alebo hľuzovkou vyžaduje kuchársky um a veľkú dávku fantázie.

 

Paštéky

 

Ideálna teplota pre servírovanie teriny je izbová teplota okolo 18 stupňov, pre paštéty je vhodná chladnejšía teplota, okolo 8 stupňov. Ide o pasterizované výrobky, ktorých trvanlivost býva cca 24 mesiacov od dátumu výroby. Samozrejme pri skladovaní na tmavom mieste, resp v izbovej teplote. Po otvorení je nutné terinu uchovávať v chlade (v chlasdničke), kedže ide o výrobok bez konzeračnej chémie, je potrebné ich spotrebovať do 3 dní.

 

Hľavný rozdiel medzi paštétou (paté) a terinou je už v samotnom slove. Paté - v doslovnom preklade znamená “pasta”, pričom terina je odvodena od názvu hlinenej misky ktorá sa používa na prípravu nahrubo mletých paštét - tj. terín. Teriny sú nahrubo mleté kúsky mäsa, následne pečené v hlinených nádobach (terine) špeciálnej formy.

Spoločnost Alvide s.r.o., ponúka predaj terín značky Jean Brunet. Táto spoločnost sa zameriava na výrobu terín v rôznych baleniach v sklenených nádobách. S použitím moderných techológií, Jean Brunet vyrába teriny, paštéty s vaic než 40 rôznych druhov a príchutí.

 

Ďaľšou výhodou nami ponúkaných terín je ich zloženie bez pšeničnej múky, tj. sú vhodné aj na bezlepkovú diétu. Túto skutočnost využíva čoraz viac väčší počet zákazníkov. Možnost si dopriať kvalitnú francúzsku dobrotu, bez zbytočných prísad a pšeničnej múky, je možné využiť ako ideálny darček alebo len tak, spríjemniť si posedenie s vínkom.

 

Rillety sú vyrobené zo zajaca, bravčového mäso, prípadne z kačíc alebo husí. Hrubo nasekané mäso sa solí na krátku dobu, potom sa varí veľmi pomaly v dostatočnom množstve tuku. Akonáhle je mäso jemné a “rozpadáva” sa, potom sa zmieša s tukom aby vznikla konzistencia, ktorú je možné natrieť na chlieb, prípadne na rozpečenú bagetku.

Čítané: 4707 x