Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Oplatí sa oprava topánok? Obuvnícke služby pomaly zanikajú

Datum: 04.12.2020

Možno si niektorí z vás pamätajú na časy, kedy boli ku každým topánkam pribalené na výmenu opätky. Po zničení pôvodných hlava rodiny zobrala kladivko a oprava bola za pár minút hotová.

Možnosťou bola aj návšteva obuvníka, ktorého služby stáli zopár halierov a jeho dielňa sa nachádzala na každom väčšom sídlisku alebo na známej ulici. Dnes obuvnícke služby pomaly zanikajú. Je na vine vysoká cena služieb alebo naša pohodlnosť?

Na kvalitných topánkach nešetrite

Návšteve obuvníka sa môžete vyhnúť, ak si kúpite kvalitné topánky, najlepšie z kože či iných prírodných materiálov. Investícia do takýchto topánok sa vám vráti v dlhej životnosti. Zároveň sú kvalitné topánky zárukou zdravého chodidla a pohodlného chodenia počas dňa. Toto pravidlo platí hlavne pri deťoch, ktorých chodidlá sa rýchlo vyvíjajú a každý nežiaduci tlak by mohol viesť k zlým návykom a poškodeniu klenby či prstov. V obchode s topánkami si nájdite dostatok času na ich výber a na vyskúšanie. Topánky by nemali byť len ozdobou, ale aj vašou podporou pri chôdzi, dlhšom státí alebo sedení. Nemali by ste ich na nohách cítiť ani po niekoľkých hodinách. Klenba a päta by mali byť v kolmom postavení k podrážke. Zvlášť obozretní pri výbere topánok musia byť tí z vás, ktorí majú zdravotné problémy. Veľa vie vyriešiť vložka do topánok, ktorá niektoré chyba koriguje, ale topánka bude vždy podstatnejšia. Pri skúšaní topánky nesmiete v špičke cítiť prsty a ani tlaky na päte. Počas chôdze by ste mali pociťovať pružnosť podrážky a k zdravej chôdzi vám dopomôže primeraný opätok.

Jedine kvalitné topánky sa oplatia dať do opravy

Topánky, ktoré sme vyššie opísali sa celkom iste oplatia dať do opravy. Ak ste si kúpili obuv za 20 € a mali by ste za prilepenie podrážky alebo výmenu opätkov zaplatiť 7 €, rovno ich hoďte do koša. Menšie opravy vás vyjdú na pár eur, ale väčšie sa vyšplhajú omnoho vyššie. Pri výmene zipsu si so sebou doneste vlastný. Obuvníci si vedia k ich cene pridávať riadne vysokú prirážku. Najdrahšia je kompletná výmena podrážky. Vždy sa u obuvníka informujte vopred koľko vás bude oprava stáť. Inak môžete byť nemilo prekvapení. Uvedomte si však, že niektoré opravy sú naozaj nákladné kvôli časovej náročnosti. Dôležitý je taktiež faktor opotrebenia materiálu a cena náhradného.

Ak musí obuvník pri oprave využívať šijací stroj, pripravte sa na vyššiu cenu. Zašívanie topánok je veľmi náročný a namáhavý proces. Opakom je lepenie, ktoré sa dá spraviť za pár minút. Niektoré opravy vám spravia na počkanie, iné môžu trvať aj niekoľko dní. V posledných rokoch veľmi ťažko nájdete skúseného obuvníka. Toto remeslo pomaly, ale iste zaniká a ponúkajú ho na vyučenie len máloktoré stredné školy. Zväčša sa stretnete s obuvníckymi službami vo veľkých obchodných centrách. Ide vlastne o taký miš – maš služieb. Okrem opravy obuvi ponúkajú v týchto dielňach aj kľúčové služby, brúsenie nožov či výrobu menoviek na dvere. Informujte sa preto u známych o kvalite daného majstra. Spomínané dielne zamestnávajú aj laikov, ktorých len pár dní zaúčajú do remesla. Mohlo by sa vám veľmi ľahko stať, že vaše opravené topánky sa za pár dní opäť rozpadnú. Preto si nikdy nezabudnite vypýtať účet za opravu.

Orientačné ceny opravy topánok: výmena opätkov dámskych topánok podľa materiálu 3,50 – 7 €, výmena opätkov pánskych topánok podľa materiálu 5 – 7 €, výmena podrážky na dámskych topánkach podľa materiálu 14 – 19 €, výmena podrážky na pánskych topánkach podľa materiálu 15 – 21 €, výmena zipsu bez materiálu 3 – 5 €.

 

 

Čítané: 2538 x