Rozšírené hľadanie
Štvrtok 24. Október 2024 |
meniny má Kvetoslava

Blchy vedia potrápiť domácich miláčikov a aj ľudí. Naučte sa proti nim bojovať

Datum: 05.11.2020

Poznáte výrok zo známeho filmu „to sú blchy psie, tie na človeka nejdú“? Dúfame, že sa ním neriadite. Vo väčšine prípadov sú práve domáce zvieratá prenášačmi bĺch. Donesú si ich vo svojej srsti do bytu a problém je na svete.

Blchy v domácnosti znamenajú hlavne nepríjemné štípance a psychický diskomfort. Nedajte preto blchám najmenšiu šancu a bojujte s nimi všetkými možnými spôsobmi.

Šikovné blchy sa dostanú takmer všade

Blchy sú extrémne rozšíreným parazitom. Na svete existujú tisícky druhov, ktoré doslova pijú krv zvieratám i ľuďom. Niektoré merajú len jeden milimeter, iné dosahujú veľkosť ôsmich milimetrov. Sfarbené sú do hneda, červena alebo do žlta. Blšie nohy sú veľmi flexibilné, a preto vie blcha vyskočiť do výšky 20 centimetrov a jediným skokom sa dostane do vzdialenosti 30 centimetrov. Na koncoch končatín má blcha pazúry umožňujúce jej prichytenie na kožu. Hlavným poslaním bĺch na svete je pitie krvi, vedia však prežiť bez potravy celý rok. Na druhej strane nie je pre blchy problém vysať objem krvi prevyšujúci 15 – násobne ich váhu. Nestrávenú krv vylúčia vo forme výkalov slúžiacich ako potrava pre larvy. Samičky blchy znášajú vajíčka v blízkosti zdroja potravy. Preto blchy nájdete na koži zvieraťa či človeka, vo zvieracích pelechoch alebo v matracoch. Množenie bĺch je rýchlou záležitosťou nakoľko samičky znesú za život až 500 vajíčok. Dospelý jedinec sa z nich vyvinie približne po dvoch týždňoch. Keď sa blche niekde nepáči, skokom sa premiestni k novému zdroju potravy. Uhryznutie blchou spoznáte podľa ostro ohraničených, do kruhu umiestnených fľakov na pokožke.

Nezabúdajte na prevenciu proti blchám

Ak budete venovať čas a peniaze prevencii, blchy nebudú mať šancu napadnúť vášho domáceho maznáčika. Proti blchám sa dajú zakúpiť viaceré ochranné pomôcky. Veľmi obľúbené sú spot on pipety, ktoré sa aplikujú priamo na kožu zvieraťa. Účinné látky v prípravku zabíjajú blchy už pri kontakte s kožou. Väčšina takýchto prípravkov zároveň pôsobí ako prevencia proti kliešťom. Vysoko efektívna je aj tabletka proti blchám. Jej výhodami sú rýchly nástup, silný účinok bez nutnosti vyhýbania sa vode a nulové riziko podráždenia. Pipety i tablety ochránia zviera po dobu jedného mesiaca. Ak hľadáte niečo s dlhším účinkom, kúpte svojmu miláčikovi obojok. Repelentné obojky odoženú každú blchu a zároveň pôsobia proti iným parazitom. Dávajte si však pozor, aby bol obojok dostatočne pritiahnutý na krku zvieraťa. Jednou z možností prevencie sú taktiež spreje, ktoré sa aplikujú priamo na srsť zvieraťa. Ich nevýhodou je značná toxicita a možnosť podráždenia kože.

Vyžeňte blchy zo svojej domácnosti

Prítomnosť bĺch v srsti zvieraťa zistíte tak, že spozorujete vyššiu intenzitu škriabania alebo nájdete na jeho srsti malé hnedé guľôčky. Ide o výkaly bĺch pripravené ako potrava pre malé blchy. Po tomto odhalení vás čaká dôkladné vyčistenie celej domácnosti. V opačnom prípade hrozia vášmu psovi a mačke po uhryznutí blchou črevné problémy, vám bartonelóza alebo tularémia. Blchy a vlastne všetky parazity neznášajú čistotu. V prípade, že žijete v jednej domácnosti s mačkou alebo psom, nevyhnete sa častejšiemu upratovaniu. Pravidelne perte pelech zvieraťa, jeho deku alebo prikrývku na gauči. „Vyprať“ je potrebné aj zviera špeciálnym šampónom. Na dôkladné zbavenie sa bĺch v byte slúžia špeciálne dymovnice. Pomôžu vám aj insekticídy v sprejoch, ktoré majú dlhodobý účinok. Overenými značkami sú prípravky Biotoll Univerzal a Deltasect. Relatívnou novinkou, ale veľmi účinnou, sú parné čističe.

Čítané: 3778 x