Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako sa vyhnúť uštipnutiu komárom

Datum: 27.11.2020

Nočnou morou každého z nás je nepríjemný zvuk a následne uštipnutie od komára. Komáre vedia človeku znepríjemniť najskôr noc a po uštipnutí aj celé dni.

Nočná honba za komárom je frustrujúca, vyčerpávajúca a vie nás rozzúriť do nepríčetnosti. Ešte horšie je to so svrbiacim uštipnutím, červenou pokožkou a rozškriabanými ranami. Dôležité je nepriateľa spoznať a eliminovať jeho výskyt. Nedajte šancu komárom a vyhnite sa ich uštipnutiu.

Komáre sú pozoruhodné stvorenia

V našich končinách je najviac rozšírený komár piskľavý a útočný. Tieto názvy sú naozaj príhodné, keďže ich piskľavý zvuk je nepríjemný presne tak ako samotné uštipnutie. Komáre vedia ľudí riadne podráždiť a znížiť kvalitu života. Samičky komárov potrebujú pre svoj život krv ako potravu. Za svojou obeťou vedia letieť 4 hodiny bez prestávky do vzdialenosti 10 kilometrov. Pri uštipnutí sa do tela zvieraťa alebo človeka dostávajú komárie výlučky slinných žliaz. Tieto výlučky spôsobujú imunitnú reakciu, ktorá sa prejaví začervenaním, svrbením a opuchom. Iba vo výnimočných prípadoch dochádza k alergickej reakcii. Pred komármi je potrebné sa chrániť hlavne skoro ráno a po západe slnka, kedy sú komáre najviac aktívne. V posledných rokoch je možné sledovať ich vyššiu aktivitu počas celého dňa i noci. Je to dôsledok kalamitného premnoženia. Postreky proti komárom sú krajným riešením. Dôležitejšia by mala byť prevencia proti ich výskytu t.j. kosenie trávy, likvidácia priehlbín a zarybnenie vodných plôch.

Jedného uštipne a druhého si nevšimne

Samičky komárov pijú krv v období kladenia vajíčok. Ich sacie ústrojenstvo je zložené z ihličiek, ktoré prepichnú kožu, pridržia tkanivo a zároveň vypijú krv. Cez ihličky sa do tela obete dostávajú chemikálie podporujúce tok krvi a v niektorých prípadoch aj sliny komára, ktoré sú potenciálnym zdrojom vírusov. Komárov priťahuje teplo a oxid uhličitý. Viac si pochutnávajú na obéznych ľuďoch a tehotných ženách. Nie je pravdou, že by ich lákala sladká krv.

Komáre sú priam magicky priťahované našim špecifickým pachom a baktériami na povrchu kože. Ak sa budete nadmerne potiť, iste si vás nejaký komár nájde. Niekedy si vsugerujeme svoju príťažlivosť pre tieto malé potvory. Pravdou je, že tento pocit môže plynúť z väčšej alergickej reakcie na komárie uštipnutie. Prirodzenou reakciou ľudí na uštipnutie komárom je škriabanie. Nikdy si na čerstvé rany nesiahajte. Komár pri saní uvoľňuje na pokožku sliny plné anestetík a látok proti zrážaniu krvi. Tieto látky si prenesiete škriabaním do okolia rany a koža vás bude ešte viacej štípať a sčervenie.

Ako sa zbaviť otravných komárov

Úprava a čistota okolia domu

Ak bývate v rodinnom dome, nezabudnite na časté kosenie trávy, ktorá je pre komárov skrýšou. Komáre sa dokážu množiť takmer všade, kde je voda. Preto je potrebné vylievať nádoby s vodou určené na polievanie záhrad a taktiež nádoby pod kvetináčmi. Bohužiaľ ak vlastníte bazén, pripravte sa na pravidelné nájazdy komárov.

Repelenty a babské rady

Pred uštipnutím komárov vás ochráni oblečenie a častejšie umývanie antibakteriálnym mydlom. Samozrejmosťou by mali byť sieťky proti komárom. Vysokú ochranu zabezpečujú rôzne repelenty a spreje proti komárom. Repelenty nanášajte na pokožku i na oblečenie. Niektorí ľudia tvrdia, že ich ochránil silný parfum. Komáre nemajú radi vôňu byliniek. Potrite si odhalené časti tela ich listami. Vadí im taktiež vôňa citrónovej šťavy, levandule, rozmarínu, mäty, petržlenu a cesnaku.

Elektronické prístroje

Pri posedení vonku využívajte pasce na komáre. Pasca zachytí a zneškodní lietajúci hmyz pomocou UV LED lampy a ventilátora. Klasikou vo vnútorných priestoroch sú elektrické odpudzovače, ktoré stačí zasunúť do elektrickej zásuvky. Medzi moderné a efektívne spôsoby boja proti komárom patria ultrazvukové odpudzovače a plašiče. Takéto prístroje si poradia s komármi, pavúkmi, mravcami, švábmi a dokonca myšami. Moderné odpudzovače sú dokonca dizajnovým doplnkom a niektoré slúžia ako nočné lampy. Komáre sa však stávajú čoraz odolnejšie voči chémii, a preto je niekedy potrebné proti nim použiť viacero uvedených prostriedkov naraz.

Čítané: 1687 x