Rozšírené hľadanie
Streda 8. Máj 2024 |
meniny má Ingrida

Ako si rýchlo poradiť s detskými všami. Čo na ne naozaj zaberá?

Datum: 27.11.2020

Detským všiam sa nevyhol asi nikto z nás. V kolektíve malých detí sa veľmi rýchlo rozšíria a následne sa šikovne presunú do vlasov celej rodiny.

Detské vši okrem vlasov milujú prostredie chlpov na tvári. Obyčajný šampón si s nimi nevie poradiť a „overené“ rady od susedy niekedy tiež nezaberú. Pozrime sa spoločne na prostriedky, ktoré sú na likvidáciu vší naozaj účinné.

Detská voš si pochutí na vašej krvi

Voš detská patrí medzi cudzopasníky živiace sa ľudskou krvou. Okrem nej poznáme ešte voš šatníkovú a lonovú. Šatníkové vši nájdete na oblečení a ľahko ich zlikvidujete praním. Lonová voš sa rada usádza na genitáliách. Zbavíte sa jej oholením ochlpenia a zvýšenou hygienou. Detská voš je oproti spomínaným dvom druhom vší viacej odolná a bežné umývanie vlasov na ňu neplatí. Tento typ vši môžete okrem vlasov nájsť aj v brade, fúzoch alebo v obočí. Dospelá voš denne nakladie na korene vlasov tri až štyri vajíčka nazývané hnidy. Rodina vší sa živí vašou krvou. Saje ju približne každé dve až tri hodiny. Pri pití krvi pociťuje napadnutý jedinec silné svrbenie, ktoré ho núti sa škrabať. Škrabanie je veľmi nebezpečné nakoľko sa ním do rán zanesú baktérie a dochádza k hnisavým zápalom. Vši sa prenášajú dotykom, používaním spoločných hrebeňov, uterákov, vedia preliezť v šatníku z jedného kusu oblečenia na druhé. Vši sa najčastejšie šíria v detskom kolektíve, v rodinách, na ubytovniach alebo v hoteloch.

Čo platí na vši a ako sa ich zbavíte

V prípade, že by ste proti všiam nič nepodnikli, začali by sa vo vašej hlavne nekontrolovateľne množiť. Dospelá voš žije približne mesiac a počas svojho života znesie okolo 140 vajíčok. Proti všiam existuje množstvo špeciálnych šampónov. Po ich aplikácii musíte dodržať istý postup, aby ste sa vší plne zbavili. Okrem toho môžete vyskúšať babské rady. Veď v minulosti nepoznali šampóny a napriek tomu si so všami vedeli poradiť.

Venujte sa prevencii

Ak sa obávate, že vaše dieťa zo škôlky alebo školy vši prinesie, striekajte mu na vlasy preventívny sprej proti všiam. Takýto sprej účinkuje celý deň. Aplikuje sa na vlasy ráno, je bezoplachový, nedráždi pokožku a príjemne vonia. Ako prevencia pomôže aj Tea tree olej. Môžete deťom umývať vlasy klasickým šampónom, do ktorého pridáte zopár kvapiek Tea tree oleja. Jeho vôňa vši odpudzuje. Naučte vaše deti, že hrebene, sponky a gumičky do vlasov, čapice či uteráky sa cudzím ľuďom nepožičiavajú.

Šampóny proti všiam

V lekárňach, ale i v drogériách nájdete množstvo šampónov, ktoré dokážu vši vyhubiť. V minulosti boli tieto prípravky veľmi agresívne a spôsobovali množstvo alergií. Dnes sa vyrábajú hlavne na báze silikónov a minerálov. Uvedené látky vši udusia a dehydratujú. Napriek tomu, že nové prípravky sú menej agresívne ako v minulosti, mali by ste si vždy pred ich použitím prečítať možné vedľajšie účinky. Šampón je potrebné použiť aspoň dvakrát s týždňovou prestávkou. Po každom umytí hlavy musíte z vlasov vyčesať hnidy, ktoré sú pri koreňoch naozaj pevne pripevnené. Na ich vyčesanie existujú špeciálne hrebene. Vlasy vyčesávajte nad vaňou alebo papierom, aby ste všetky hnidy zachytili. Dôležitá je konečná kontrola celej hlavy. Ak na nejakú hnidu ešte narazíte, odstráňte ju nechtom. Nezabudnite vyprať oblečenie, prikrývky, paplóny, vankúše a posteľnú bielizeň. Na matrace a čalúnený nábytok použitie sprej proti lezúcemu hmyzu.

Overené babské rady

Ak nemáte doma šampón proti všiam a chcete zasiahnuť po ich objavení ihneď, vyskúšajte rady našich starých rodičov. Tí používali proti všiam Alpu, ktorá bola v minulosti liekom na mnohé neduhy. Alpu zmiešajte s olivovým olejom v pomere 1:3 a pripravený roztok dobre votrite do celej dĺžky vlasov. Pozornosť venujete hlavne pokožke. Následne zabaľte vlasy do fólie a uteráka. Roztok nechajte hodinu pôsobiť a nakoniec vlasy dôkladne umyte. Podobný „šampón“ si môžete vyrobiť z octu, ktorý sa iste nájde v každej domácnosti. Ocot na pokožke páli, ale dôsledne vyhubí všetky vši. Nezabudnite ho nechať na vlasoch pôsobiť a na záver hlavu umyte šampónom. Naši dedkovia poznajú ešte jeden všeliek – slivovicu. Alkohol by mal po hodinovom zábale vši zabiť.

Čítané: 1525 x