Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Ako zatočiť s drevomorkou, ktorá vie zničiť celé drevené konštrukcie

Datum: 27.11.2020

Drevomorka je postrachom každého vlastníka konštrukcií z dreva, trámov alebo drevenej podlahy. Ide vlastne o drevokaznú hubu, ktorá sa rýchlo množí a spôsobuje rozklad dreva.

Drevo stráca svoju pevnosť a hrozí úplná jeho deštrukcia. Vplyvom agresívnej drevomorky môže prísť dokonca k narušeniu statiky domu.

Drevomorka sa môže zjaviť kdekoľvek

Drevomorka patrí medzi huby napádajúce drevo. Poznáme až 25 druhov drevomoriek. Táto rozmanitosť je jednou z príčin zhoršeného boja s rýchlo sa šíriacou hubou. Živnou pôdou drevomoriek sú hlavne drevené konštrukcie domov. Drevomorka má rada vlhké prostredie, a preto sa nachádza v zle vetraných pivniciach, na povalách alebo pod drevenou podlahou. V dreve sa jej prítomnosť prejaví hnedou hnilobou s bielymi okrajmi. Zväčša má tvar okrúhleho koláča a veľmi rýchlo sa bez zásahu rozšíri. Šírenie tejto huby je spôsobené výtrusmi pochádzajúcimi z plodnice drevomorky. Výtrusy sú veľmi ľahké a môžu sa preniesť i na väčšie vzdialenosti. Za ideálnych podmienok sa vie behom roka rozšíriť na plochu dvoch metrov. Boj s drevomorkou je zdĺhavý a veľmi často sa po odstránení opäť zjaví. Príčinou sú rhizomorphy (vegetatívne vlákna) týchto húb, ktoré sa vedia rozšíriť nielen do dreva, ale aj do omietok stien. Podhubie drevomorky vie vydržať vo vegetatívnom stave aj niekoľko rokov. Po prísune vlhkosti začne znovu likvidovať všetky drevené časti domu.

Ako bojovať s drevomorkou

V boji s drevomorkou je dôležitá prevencia. Ak sa chystáte stavať z dreva, snažte sa zohnať drevo suché resp. s vlhkosťou maximálne 16 %. Po zakúpení dreva je potrebné ho nechať nejakú dobu vyschnúť a následne impregnovať. Pri výstavbe domu nezabúdajte na kvalitnú hydroizoláciu či prevetrávanie podláh. V miestach, kde sa nachádzajú drevené časti domu častejšie vetrajte. Ak sa drevomorka na dreve zjavila, v prvom rade odstráňte plodnicu, všetky napadnuté časti a široké okolie. Niektorí odborníci radia odstránenie dreva do vzdialenosti 1 metra od plodnice. Napadnuté drevo spáľte v čo najväčšej vzdialenosti od domu. V prípade, že spozorujete hubu na stene, musíte sa zbaviť aj omietky. Miesto napadnutia chemicky ošetrite a až po ošetrení naneste novú omietku. Zvyšok drevenej konštrukcie po odstránení plodnice impregnujte prostriedkom proti parazitom a hubám.

Mikrovlnné technológie

Drevomorka nemá rada nielen vlhko, ale aj vyššie teploty. Pri teplote 26 °C prestáva rásť a nad 40 °C odumrie úplne. Preto je veľmi účinnou zbraňou proti tejto hube sušenie. Na pomoc si budete musieť zavolať firmu, ktorá sa zaoberá mikrovlnnou sanáciou. Ide vlastne o likvidáciu vysušovaním huby spolu so špeciálnym postrekom alebo vstrekovaním chemických prípravkov. Mikrovlnné žiarenie zahreje elektromagnetickým vlnením plochy napadnuté drevokazom na teplotu až 120 °C. Bielkoviny, z ktorej je drevomorka tvorená sa rozložia a nenávratne uhynú. V prípade, že sa rozhodnete o likvidáciu drevomorky mikrovlnnou metódou, obráťte sa na firmy, ktoré poskytujú niekoľkoročnú záruku.

Čítané: 1751 x