Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Hady v záhrade. Ako ich odpudíte?

Datum: 27.11.2020

V našich končinách môžete zo všetkých druhov hadov naraziť hlavne na užovky. Niekedy sa dokážu usadiť vo vašej záhradke, čo nie je veľmi príjemné, ale nie nebezpečné.

Opačný prípad nastáva, ak sa vám zjavia v záhrade zmije, ktorých uštipnutie je mierne jedovaté pre citlivých ľudí a malé deti. Zmiju spoznáte podľa trojuholníkového tvaru hlavy a zvislej zorničky. Hľadáte tipy na odpudenie užoviek a zmijí? Prečítajte si náš článok.

S týmto zo záhrady preč!

Hady zbožňujú teplo a zároveň chcú byť pred očami ľudí skryté. Na záhradke sa radi schovávajú medzi kamene, do suchého dreva alebo rôznych puklín. Ich skrýšou však môže byť aj hustý živý plot, kopa napadaných vetvičiek či rôzny iný neporiadok. Preto je najúčinnejšou prevenciou upravená záhradka bez zbytočne pohodeného náradia, drevených trámov alebo rôznych prázdnych nádob. Môžete si byť istí, že ak budete trávnik pravidelne kosiť, had sa na vašom pozemku nezjaví. Je totiž veľmi plachý a otvorené priestranstvá ho desia. Ak máte na záhradke vybudované jazierko, pravdepodobnosť príchodu hada sa zvyšuje. V jazierku žijú rôzne zvieratká, napríklad žaby, na ktorých si hady s radosťou pochutia. Na záhrade by ste nemali držať ani krmivo pre vtáky, psov či mačky. Krmivo priláka hlodavce a tie zase hady. Pomôcť by mal aj kvalitný plot zabudovaný do zeme.

Plašiče na hady pomáhajú

Hady sú na Slovensku chránené. Nemali by ste ich zabíjať, ale ich zo svojho pozemku len odplašiť. Nepomôže ich odnášať preč. Často sa vracajú na miesta, kde sa cítia dobre. Rôzne zakúpene plašiče na plazy účinkujú spoľahlivo. Plašiče v žiadnom prípade neovplyvnia kvalitu vášho bývania. Vysielajú totiž ultrazvukové vlny s nízkou frekvenciou, ktoré ľudské ucho nezachytí. Vysoký účinok majú plašiče, ktoré odpudzujú hlodavce, ale aj zmije či užovky spojením zvuku a vibrácií. Ich výhodou je jednoduchá obsluha, žiadne vedľajšie účinky a dlhá životnosť. V špecializovaných predajniach sa dajú zakúpiť pachové odpudzovače hadov, ktoré pôsobia na báze pachov nepríjemných pre plazy. Zväčša sa vyrábajú vo forme prášku, ten rozsypete po záhrade. Humánnym spôsobom odplašenia hadov sú taktiež sliepky, ktorých lomoz hadov odradí od spánku v záhradke. Podobným spôsobom môžete využiť aj vášho domáceho maznáčika – mačku alebo psa.

Rokmi overené rady

Na princípe fungovania kupovaných plašičov sú postavené po domácky vyrobené pomôcky – plašia zvukom. Napríklad rozstrihaná plastová fľaša umiestnená na drievku alebo malé zvončeky. Hady nemajú radi ani vôňu cesnaku. Skúste si do záhrady nasadiť zopár riadkov. Prospejete svojmu zdraviu a odoženiete hadov. Podobne na nich pôsobí aj horčicové semeno. Ak vám neprekáža pach motorovej nafty, nastražte na hady malé nádobky s naftou po obvode záhrady. Iste sa k vášmu pozemku nepriblížia. Zaujímavou metódou je opitie ježkov pivom alebo vínom. Pripravte pre ježkov uvedený alkohol do misiek. Ježkovia po jeho vypití získajú odvahu a budú hadov loviť. Ak sa hadov nebojíte a nie sú vám odporní, obujte si gumené čižmy, navlečte na ruky rukavice a hady ulovte pekne ručne. Musíte ich však odniesť veľmi ďaleko, aby sa nevrátili.

 

Čítané: 1756 x