Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Holuby znečisťujú okolie a prenášajú choroby. Takto sa ich zbavíte

Datum: 27.11.2020

Vo veľkých mestách sú holuby enormne premnožené. Celkom iste ste aj vy nejakého holuba kŕmili zvyškami svojho jedla. Práve preto sa im v mestách a v spoločnosti ľudí veľmi páči.

Holuby sa nachádzajú naozaj všade a je ťažké sa ich zbaviť. Ak sa nejaké vyskytujú vo vašom okolí, nemali by ste ich tam nechať voľne žiť. Prenášajú totiž infekcie a môžu byť spúšťačom alergie.  

Ktoré choroby holuby prenášajú?

Kŕmiť holubov je možno zábavná a upokojujúca činnosť, ale aj vcelku nebezpečná. Ak ich v budúcnosti budete chcieť opäť nakŕmiť, spomeňte si na množstvo chorôb, ktoré prenášajú. Medzi najnebezpečnejšie patrí chlamydióza. Zárodky chlamydiózy dlho prežívajú v prostredí aj po odchode holubov. Práve z tohto dôvodu ju chlamydióza zákerným ochorením, ktoré sa prejavuje zápalom pľúc, priedušiek a okolitých tkanív pľúc. V niektorých prípadoch zápaly napadnú mozog a kĺby. Liečba chlamydiózy za pomoci antibiotík je zdĺhavá a náročná. Holuby a iné vtáky prenášajú taktiež kliešťovú encefalitídu, ktorá vyvoláva zápal mozgových blán. Kliešťovou encefalitídou je infikovaných vyše 30 % holubov. V miestach, kde holuby žijú sa darí roztočom, ktoré sú spúšťačom alergií. Okrem uvedených chorôb vám od holubov hrozí prenos salmonelózy, tuberkulózy alebo toxoplazmózy. Holuby nikdy nechytajte holými rukami, vyhýbajte sa ich trusu a nekŕmte ich.

Ako sa rýchlo zbavíte holubov

Nie všetky holuby sú nebezpečné. Holuby, ktoré žijú v chovoch sú zdravé. Opačne je to s voľne žijúcimi holubmi, ktoré sa vám vedia usadiť napríklad na povale. Zbaviť sa je ich náročné a už po niekoľkých dňoch vedia celý priestor zašpiniť trusom a perím, ktoré sa čistia veľmi komplikovane. Ak sa do čistenia pustíte, nikdy nezabúdajte na rukavice, respirátor a ochranné oblečenie. Chcete sa vyhnúť holubom alebo sa ich zbaviť? Vyskúšajte tieto rady.

Ochranné siete a lanká

Siete sa v mestách využívajú hlavne k ochrane sôch, ktoré vedia holuby nenávratne zničiť. Podobné siete si môžete zaobstarať aj vy a pripevniť ich na miesta, ktorými by holuby mohli vletieť dnu. Pomocou nich ochránite pred vniknutím holubov balkóny, terasy, okná. Siete si vyberajte dostatočne pevné a zároveň nenápadné, aby nerušili dizajn budovy. Na podobnom princípe fungujú lanká, ktoré sú oproti sieťam menej viditeľné. Sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a dlho vydržia. Na ich montáž si budete musieť najať firmu, ktorá sa ich inštaláciou zaoberá.

Mechanické zábrany

Medzi tradičné zbrane v boji s holubmi patria po domácky vyrobené bodáky a ostré hroty. Holuby si na takéto predmety celkom iste nesadnú. Ochránite nimi parapet a rímsy. Ostré zábrany sú veľmi účinné, spoľahlivé, odolné a hlavne lacné. Na druhej strane však neladia príliš s exteriérom domu a môžu vás či vaše deti poraniť.

Elektronické plašiče vtákov

Našťastie existujú proti holubom aj moderné prístroje, ktoré sú účinné a zároveň neškodia okoliu. Zaberú málo miesta, nevyžadujú žiadnu inštaláciu a majú dlhú životnosť. Reč je o elektronických plašičoch. Prístroje vydávajú ultrazvukové signály s premenným kmitočtom a intenzitou. Holuby s citlivým sluchom sa im vyhnú oblúkom. Plašiče účinkujú do vzdialenosti viac ako 40 metrov a napájajú sa elektricky alebo solárne. Na podobnom princípe fungujú plašiče, ktoré vydávajú piskľavé zvuky. Ich intenzitu môžete regulovať, napriek tomu ide o nepríjemný zvuk. Preto je lepšie voliť ultrazvukový variant.

Gélové, lepové odpudzovače a havrany

Odpudzovače vo forme gélu alebo lepu sa jednoducho aplikujú na miesta, kde by si mohli holuby sadnúť. Tieto prostriedky je potrebné doplňovať a ťažko sa odstraňujú. Pachové odpudzovače neznečisťujú priestor, ale veľmi rýchlo vyprchajú. Nutné je ich pravidelne obnovovať. Prirodzeným nepriateľom holubov je havran. Havrany si radi pochutnajú na holubích vajíčkach a do boja sa pustia aj s holubom samotným. Maketa havrana je jednoduchým, lacným a čistým spôsobom na boj proti holubom.

 

 

 

Čítané: 1489 x