Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Dávajte si pozor na prítomnosť kuny vo vašom okolí! Dokáže škodiť v dome i aute

Datum: 27.11.2020

Na prvý pohľad vyzerá kuna ako milé a nevinné zvieratko. Z jej prítomnosti sa však celkom iste nebudete dlho tešiť. Najskôr vás vydesí jej hlučnosť a neskôr objavíte škody, ktoré sa môžu vyšplhať do tisícok eur.

Kuny dokážu poškodiť izoláciu, strechu alebo elektrické vedenie v dome. Radi si pochutnajú aj na kábloch v automobile. Našťastie existuje veľa spôsobov ako si s kunami poradiť.

Premnožené kuny sú pohromou pre váš majetok

V našich končinách je najviac rozšírená kuna lesná a kuna skalnatá. Toto malé zvieratko vyzerá takmer ako plyšová hračka. Meria od 40 do 50 centimetrov a jej váha sa pohybuje okolo jedného kilogramu. Chvost kuny je dlhý vyše 20 centimetrov a veľmi huňatý, srsť má hnedú až čiernu. Lesné kuny sa dožívajú 15 rokov. Hlavnými zbraňami kuny sú jej ostré pazúry a zuby. Prirodzeným prostredím kún sú lesy. Postupne tieto zvieratá presunuli svoje aktivity pri honbe za potravou do dedín a miest. Kuny vyliezajú zo svojich brlohov v dutinách stromov prevažne v noci. Tma je pre nich skvelým prostredím pre hľadanie potravy. Ich jedálniček je pestrý. Obľubujú hmyz, ale aj lesné plody, med, vtáčie vajcia alebo zvyšky mŕtvych zvierat. Okrem toho nepohrdnú ani mäsom zo žiab, malých hlodavcov, zajacov či veveričiek. Pri hľadaní potravy postupne prenikli až do ľudských obydlí, v ktorých za jedinú noc dokážu narobiť riadnu spúšť.

Kuna občas pomôže, ale zväčša škodí

Možno si poviete, že kuna je vašim priateľom, keďže požiera potkany a myši. Keby bol tento lov na hlodavce jedinou jej činnosťou, bola by to pravda. Bohužiaľ kuny narobia viac škôd ako osohu. Prítomnosť kuny v okolí vášho domu spoznáte najskôr podľa hluku, ktorý pri lození robí. Nejde len o samotnú chôdzu, ale aj o piskľavý zvuk, ktorý vydáva. Neskôr nájdete pri dome alebo priamo v dome jej trus. Kuny si veľmi radi a často značkujú svoje teritórium. Ak proti kune ihneď nezakročíte, budete neskôr ľutovať. Pri svojich nočných potulkách začne obhryzovať elektrické vedenie, robiť diery do izolácie stien, rozhryzie strechu alebo zničí odkvapové rúry. Môže sa vám dokonca stať, že ráno nenaštartujete automobil, pretože si na jeho kábloch v noci brúsila zuby nenásytná kuna.

Proti kunám existuje veľa zbraní

Najúčinnejšou zbraňou proti kunám je znemožnenie prístupu k vášmu domu. K tomuto účelu slúžia rôzne typy odpudzovačov. Spomedzi nich vám môžeme odporučiť ultrazvukový plašič kún Deramax-Profi. Ako už samotný názov napovedá, ide o profesionálny odpudzovač, ktorý zabráni kunám a hlodavcom sa priblížiť k domu až do vzdialenosti 21 metrov. Na podobnom princípe pracuje aj odpudzovač eXvision vyrobený na mieru pre váš automobil. Prácnejším spôsobom je utesnenie všetkých otvorov a puklín na dome pomocou izolačných fólií alebo stavebnej peny. Kuny sa totiž vedia dostať do domu aj cez najmenšiu prasklinu vďaka štíhlemu a ohybnému telu. Pomôcť môže taktiež hladký plech, po ktorom sa kuny nevedia vyškrabať. Kuny nemajú radi ostré vône, silné parfumy a  pred vstupom do príbytku ich odradia špeciálne pachové tyčinky. Prirodzeným nepriateľom kún sú mačky. Vyhýbajú sa nielen samotnému zvieraťu, ale aj mačaciemu moču. Z chemických prípravkov môžete vyskúšať chlórové vápno, ktoré rozsypete po zemi alebo naftu. Stačí namočiť staré handry do nafty a umiestniť ich na strategické miesta.

 

Čítané: 2088 x