Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Neviete sa zbaviť molí v šatníku a potravinách? Takto ich zlikvidujete raz a navždy

Datum: 27.11.2020

Otvoriť po zime šatník plný otravných a škodlivých molí je priam na zbláznenie. Toto nepríjemné prekvapenie vás môže stáť veľa peňazí kvôli nutnosti zakúpenia nového oblečenia.

Podobný šok zažíva nejedna gazdinka s moľami potravinovými. Ich prítomnosť je nechutnou a hlavne zdraviu škodlivou záležitosťou. Potraviny znečistené molím trusom môžu byť spúšťačom alergie.

Mole potravinové

Mole potravinové vedia narobiť veľké škody

Potravinové mole nájdete v kuchyniach, komorách alebo regáloch. Tento nepríjemný hmyz sa rád udomácni vo všetkých druhoch potravín. Moliam nie je sväté v kuchyni takmer nič, čo nemáte hermeticky uzavreté. Najlepšie sa však cítia v múke, cestovinách, strukovinách, ryži alebo čokoláde. Ich rozpínavosť je spôsobená druhovou rôznorodosťou. Dospelé mole alebo larvy sa dajú voľne spozorovať. Znakom ich prítomnosti sú nielen samotné hnedo zafarbené jedince, ale aj drobné pavučinky, ktoré sa nachádzajú v ich okolí. Veľkým problémom sú taktiež vajíčka molí, ktoré sú malé ako zrniečko krupice alebo múky. Mole a ich vajíčka znehodnotia potraviny natoľko, že vám nezostane nič iné, ako všetko z postihnutého miesta vyhodiť.

Ako sa účinne zbavíte molí v potravinách

V prvom rade si nerobte zbytočne veľké zásoby potravín. Pri vykladaní potravín si dobre prezrite celý nákup. Potravinové mole si ľudia často prinesú priamo z predajne. Kúpte si sklenené dózy a po rozbalení uchovávajte všetky potraviny v suchých, uzavretých nádobách. Ak napriek tomu nájdete na potravinách pavučinky alebo samotné mole, bez kompromisov všetky zásoby vyhoďte. Následne vyumývajte celé postihnuté miesto a nastriekajte na všetky povrchy insekticídny prostriedok. Napríklad sprej Bros, ktorý zlikviduje aj posledné zvyšky zárodkov molí vďaka aktívnym elektrostatickým časticiam. Aby ste sa moliam v budúcnosti vyhli, odporúčame vám k potravinám umiestniť vysokoúčinné lapače molí. Lapače obsahujú feromóny, ktoré prilákajú samčekov. Vďaka tomu sa mole nedokážu rozmnožovať.

Mole šatníkové

Mole šatníkové si pochutnajú na vašom obľúbenom oblečení

Šatníkové mole vedia spôsobiť u nejednej dámy slzavé údolie. Tieto malé motýle spoznáte podľa strieborných krídiel a podľa dier v oblečení. Mole nie sú módnymi odborníkmi, a preto si pochutnávajú na viacerých, zväčša prírodných materiáloch. Majú radi bavlnu, vlnu, perie, kožu a aj drahé kožušiny. Priťahuje ich keratín, ktorý sa v takomto oblečení nachádza. Ak vidíte v skrini moľu a myslíte si, že jej zabitím ste vyhrali, ste na omyle. Mole kladú na oblečenie vajíčka. Tie sú tak malé, že ich voľným okom nenájdete. Jeden dospelý jedinec vie naklásť až 100 vajíčok, ktoré vydržia na oblečení do vyliahnutia štyri mesiace.

Ako sa zbaviť a predchádzať moliam v šatníku

Pri výskyte molí v šatníku je nutné vyhodiť napadnuté oblečenie a zvyšok šatníka kompletne vyprať pri vysokej teplote. Dôležitá je prevencia. Sezónne oblečenie pred uskladnením operte a uložte do vákuových obalov. Mole nemajú radi pach levandule. Stačí vám zopár vrecúšok levandule zavesiť do skríň a mole sa im vyhnú oblúkom. Podobne na nich pôsobí aj mäta pieporná, cédrové drevo či rozmarín. Na hubenie molí sú účinné taktiež insekticídy, napríklad značky Bros alebo Effect Universal. S moľami v šatníku si rýchlo poradia feromónové pasce. Ich účinok pretrváva až tri mesiace, sú bez zápachu a bez chemických insekticídov. 

 

 

 

Čítané: 2471 x