Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Hlodavce útočia. Zbavte sa myší rýchlo a efektívne

Datum: 27.11.2020

Pri pohľade na myš prebiehajúcu cez izbu nejedná dáma padá do mdlôb. Ak jej myš skočí zo zásuvky rovno do náručia, oheň je na streche.

Na scénu prichádza pán domu a jeho lovenie malej, šikovnej myšky so zmetákom v ruke. Myš však nemusíte loviť len týmto spôsobom. Na trhu nájdete veľa účinných prostriedkov a pascí, ktoré vám s odstránením myší z domácnosti rýchlo pomôžu.

Škodca alebo domáci maznáčik

V minulosti bola myš domáca len škodcom, ktorý rád hodoval na potravinách uložených v komorách a pivniciach domov. Postupne sa z myší vyšľachtili špeciálne druhy pre potešenie malých i veľkých chovateľov. Chovať myš alebo potkana môže byť pre deti veľmi zaujímavá a poučná skúsenosť. Oba hlodavce sú veľmi inteligentné a pohyblivé. Vďaka tomu sa vedia naučiť rôzne triky. Nikdy však nezabúdajte na to, že myš je prioritne škodcom, ktorý ničí váš majetok a ohrozuje i zdravie ľudí. Tento nevítaný hosť vie narobiť riadny neporiadok v dome a v hospodárskych budovách. Myš je aktívna hlavne v noci. Žije v spoločenstvách a za súmraku sa spoločne so svojim kumpánmi vydáva hľadať potravu. Myš sa rozmnožuje až 8 – krát za rok a počas plodného obdobia vrhne 4 až 9 mláďat. Jej rýchle množenie znamená pohromu pre úrodu a zásoby potravín. Svojím lozením a pojedaním znehodnocuje veľké množstvo jedla rozosiatym trusom, ktorý môže byť zdrojom ochorení akými sú besnota, zápal mozgových blán alebo listerióza.

Myš domáca sa dostane všade

Pred myšami vás neochránia ani zatvorené dvere. Tieto hlodavce sú totiž tak ohybné, že sa vedia pretiahnuť dierkou veľkou len 9 milimetrov. Myši prežijú v každom prostredí, dokonca v chladiacom boxe. Ich dobrý sluch im pomáha skryť sa pred nepriateľom a zároveň sa dostať k miestu určenia. To sa však nedá povedať o ich zraku, myši sú skoro slepé. Napriek tomu patria medzi najrozšírenejšie hlodavce na svete. Možno im k tomu dopomohla aj ich schopnosť šplhania sa po stenách alebo plávania vo vode. Ak myš nájde potravu, upozorní o tejto skutočnosti ostatných členov kolónie piskľavým zvukom. Za deň zje dospelá myš 3 až 5 gramov potravy.

Ako sa zbavíte myší

Myši v rodinnom dome alebo v záhrade nie sú ničím nezvyčajným. Nedajte im však šancu k rozmnožovaniu a bojujte s nimi od zaznamenania prvého jedinca.

Utesnite diery a skryte jedlo

V prvom rade sa postarajte o to, aby sa myš nedostala do vnútorných priestorov. Dobre skontrolujte steny, malé štrbiny a dvere. Všetky potenciálne vchody pre myši utesnite. Hlodavce sa nesnažia dostať do vašej blízkosti, aby sa skamarátili. Jednoducho hľadajú potravu. Jedlo a potraviny sa snažte udržovať v uzavretých nádobách. Dávajte si pozor aj na paplóny či deky, do ktorých sa myši radi schovávajú.

Zaobstarajte si mačku a kvalitné pasce

V rodinnom dome je riešením proti myšiam chov mačiek alebo psov, ktoré sú ich prirodzeným nepriateľom. Klasikou na odchyt myší sú rôzne typy pascí. Nemusí ísť len o klasické drevené. Dnes sa dajú zohnať oveľa sofistikovanejšie pasce s premysleným mechanizmom na odchyt hlodavcov, napr. plastová pasca Blackiller.

Zabráňte myšiam sa priblížiť

Prieniku myší do domu alebo k záhrade zabránia prírodné bariéry. Vonné esencie v špeciálnych prípravkoch odradia hlodavce. Spomínali sme, že myši sú obdarené výborným sluchom. Preto ich zaručene odplašia ultrazvukové odpudzovače. Medzi najúčinnejšie patria plašiče značky Deramax. Na boj s myšami využite všetky možné prostriedky, ale neodporúčame vám používať jed. Mohol by ohroziť deti a myš po jeho konzumácii uhynie na mieste, ktoré objavíte až po niekoľkých dňoch podľa zápachu.

       

 

       

Čítané: 3110 x