Rozšírené hľadanie
Piatok 10. Máj 2024 |
meniny má Viktória

Nedovoľte moliciam zničiť vašu záhradu. Čo na ne zaberá?

Datum: 27.11.2020

Molice podobne ako mole patria medzi škodce. Mole nám škodia hlavne v interiéroch a molice vedia zlikvidovať celú úrodu v záhrade. Bohužiaľ ide o škodcu, ktorý sa veľmi rýchlo množí, a preto vie zamoriť veľké časti napadnutého územia.

Premnožené molice dokáže zdolať máločo. Sústreďte sa na prevenciu a útok ešte v počiatočných štádiách zamorenia.

Nenásytné a vytrvalé molice

Molice patria medzi najrozšírenejšie škodce v našich záhradkách. Ide o malý okrídlený hmyz bledo žltej farby, ktorý dorastá do veľkosti 3 milimetrov. Podobne ako vošky vedia v záhrade narobiť poriadnu škodu. Svojím bodavo sacím ústrojenstvom napádajú rôzne rastliny, ktoré zbavia štiav. Tie následne uschnú. Práve rastlinné šťavy sú ich potravou, a preto sa schovávajú na spodnej strane listov, kde nenápadne ničia vašu úrodu. Ich prítomnosť zistíte tak, že zatrasiete rastlinou a molice z nej začnú vo veľkých húfov vylietať. Tento malý nenápadný hmyz nie je veľmi prieberčivý. Pochutí si na zelenine (papriky, rajčiny, uhorky), na ovocí (maliny, jahody) a dokonca na kvetoch. Molice napádajú nielen rastliny na záhrade, ale aj interiérové kvety. Okrem cicania štiav rastlín škodia aj tak, že obaľujú listy medovinou a prenášajú rastlinné vírusové ochorenia. Molice sa vďaka partenogenetickým generáciám stávajú čoraz viacej odolné voči insekticídom a chemickým postrekom.

Konajte rýchlo, inak nemáte proti moliciam šancu

Proti prítomnosti molíc v záhrade je lepšie bojovať preventívne, ako sa ich zbavovať po ich premnožení. Ich premnoženie znamená často zdĺhavý a niekedy aj márny boj. Napriek tomu existuje niekoľko možností, ako sa s nimi popasovať.  

Spoliehajte sa na prírodu

Ak chcete odhaliť prítomnosť molíc, rozložte po záhrade špeciálne lepiace dosky, ktoré vás o ich prítomnosti včas informujú. Rastliny často prezerajte a pri prvom podozrení na napadnutie molicami začnite konať. Molice milujú prostredie plné buriny a vlhké rastliny. V prvom rade dbajte o čistotu záhrady a nepolievajte rastliny príliš často. Dôležitá je taktiež správna drenáž v pôde. Do záhradky preventívne nasaďte aksamietnicu alebo pŕhľavu. Obe rastliny odpudzujú nielen molice, ale aj vošky. Prirodzeným nepriateľom molíc sú rôzne druhy parazitických osičiek, ktoré sa dajú zakúpiť v záhradkárskych potrebách. Osičky vedia s molicami rýchlo a efektívne zatočiť, ale len v momente ich prvého výskytu.

Postreky vyrobené po domácky

Skúsení záhradkári by vám potvrdili, že nie vždy je potrebné nasadiť na škodce chémiu. Niekedy postačia aj overené babské rady. Medzi tieto rady patria návody na výrobu domácich postrekoch. Stačí vylúhovať bylinky alebo rastliny, ktoré molice zlikvidujú, napríklad citrusovú kôru, cesnak či cibuľu. Molice dokáže zničiť aj roztok repkové oleja, ktorý zmiešate s vodou a postriekate ním molice. Ide o ekologický spôsob hubenia. Moliciam sa do dýchacieho ústrojenstva dostane olej a ten ich následne udusí.

Chemické postreky

Chemické postreky sú účinné hlavne na larvy molíc. V dospelej podobe ich len veľmi ťažko zlikvidujú. Navyše je potrebné tieto postreky niekoľkokrát zopakovať a meniť prípravky. Molice sa na chémiu vedia veľmi rýchlo adaptovať. Najčastejšie sa proti moliciam používajú chemické postreky Mospilan alebo Sanium Ultra. Ak sa vám zdá, že postrek na molice neúčinkuje, budete musieť prípravok vymeniť.

 

 

Čítané: 2297 x