Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Otravné muchy. Viete, ako sa ich zbaviť?

Datum: 27.11.2020

Na muchy sme si viac menej zvykli. Tento otravný a všadeprítomný hmyz sa vo veľkých množstvách vyskytuje v prírode od skorej jari až do konca jesene.

Vonku si s muchami veľmi neporadíte, ale v dome sa s nimi dá rázne a rýchlo zatočiť. Možno vám nevadí ich bzučanie, ale napriek tomu by ste ich v interiéroch nemali nechať voľne lietať. Muchy si totiž radi sadajú na jedlo a prenášajú týmto spôsobom množstvo mikróbov.

Mucha domáca nepatrí do domu

Napriek pomenovaniu mucha domáca nepatrí do domu. Tento malý približne 6 až 12 milimetrový hmyz patrí medzi škodce prenášajúce rôzne ochorenia. Ak sa muche do cesty nepostavia jej prirodzení nepriatelia (pavúky, žaby, ropuchy), vie sa dostať naozaj všade. Mucha sa dožíva približne jedného mesiaca. Počas svojho života si pochutnáva na hnijúcom ovocí, mäse, zdochnutých zvieratách alebo výkaloch. Po konzumácii si rada sadne na voľne ležiace potraviny. Muchy sa veľmi rýchlo množia, samička muchy nakladie v priebehu života až 900 vajíčok. Mucha domáca je skvelý letec. Dokáže lietať rýchlosťou 8 km/h. Práve táto rýchlosť je zdrojom nepríjemného bzučania. Zvuk vychádza z muších krídiel kmitajúcich 16 – krát za sekundu. Muchy nepodceňujte, sú naozaj nebezpečným protivníkom. Posledné štúdie dokázali, že prenášajú vyše 600 druhov baktérií spôsobujúcich ochorenia od zápalu pľúc až po otravu krvi.

Ako si s muchami poradiť

Sila prírody

Muchy nemajú v láske niektoré rastliny. V domácnostiach, v ktorých sa nachádzajú muchy nenájdete. Ide napríklad o muškáty a pelargónie. Vysaďte si tieto kvety na balkóne alebo na okne a muchy sa vášmu domu vyhnú oblúkom. Podobne na nich pôsobí aj vôňa levandule, bazalky, eukalyptusu či mäty. Uvedené rastliny nemusíte pestovať. Muchám vadia nielen čerstvé, ale aj sušené. Zaveste si ich vo vrecúškach na viacerých miestach v dome a máte po probléme. Z prírodných prostriedkov spomenieme ešte klinčeky. Položte misku s klinčekmi a vodou na okno, cez ktoré žiadna mucha vďaka tomuto roztoku nevletí.

Mucholapky nielen z obchodu

Bežnou zbraňou proti muchám sú lepiace mucholapky. Tie pritiahnu muchu a ona sa na ne prilepí. Mucholapku si môžete vyrobiť aj doma. Rozstrihajte kartón alebo tvrdší papier na prúžky. Na konci prúžkov spravte dierky a prevlečte cez ne šnúrku. Povrch prúžkov natrite zmesou cukru a sirupu v pomere 1:1. Muchy priláka sladká aróma a zostanú v pasci.

Elektrickí pomocníci

Elektrické odpudzovače nefungujú len proti komárom. Kúpiť sa dajú prístroje, ktoré odpudia taktiež muchy. Okrem elektrických odpudzovačov môžete použiť lapače lietajúceho hmyzu. Tie sa vám zídu hlavne na terase alebo na balkóne. V lapačoch sú zabudované UV lampy, ktorých svetlo muchy priláka a následne dehydratuje.

Mechanické zábrany a insekticídy

Muchy vám nebudú otravovať život, ak im nedovolíte do domu vletieť. Preto sa oplatí investovať do kvalitných sieťok. Sieťky dajte na okná, ktoré otvárate a vhodné je ich umiestniť taktiež na dvere. V prípade, že vám nejaká mucha napriek tomu do izby vlietne, zlikvidujete ju rýchlo pomocou chémie. V obchodoch sa dajú kúpiť v sprejoch rôzne typy insekticídov alebo zmrazovače lietajúceho hmyzu.

 

 

 

Čítané: 2027 x