Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Otravné mušky octomilky. Takto sa ich zbavíte

Datum: 27.11.2020

Snáď ani neexistuje otravnejší hmyz ako octomilky. Napriek vcelku milému menu vie tento hmyz nalietať vo veľkom množstvo do kuchyne a znepríjemniť chvíle varenia i konzumácie jedla.

Mušky octomilky si s radosťou sadajú na akékoľvek potraviny a najviac milujú zhnité ovocie. Ich výskyt je najvyšší na jeseň, ale vedia sa z času na čas objaviť počas celého roka.

Octomilka obecná

Malá muška octomilka obecná patrí medzi dvojkrídly hmyz. Niekedy sa môžete stretnúť aj s pomenovaním vínna, octová či ovocná muška. Práve zhnité ovocie je jej najobľúbenejšie jedlo. Octomilky nedosahujú veľkosť väčšiu ako 4 milimetre, sfarbené sú do hneda, žlta, červena alebo čierna. Ak sa zabudnete a necháte na stole hnijúce ovocie, zrazu sa okolo neho zjavia desiatky malých mušiek. Rýchlosť množenia octomiliek je príčinou ich invázií na domácnosti. Stačí jedna muška, ktorá sa k vám dostane cez okno a mihom oka ich budete mať doma celý húf. Okrem ovocia majú radi aj hnijúce mäso, sladké malinovky alebo alkohol. Radi sa zdržujú v odpadových rúrach, kanalizáciách, košoch a v mokrých handrách. Octomilky nielenže znepríjemňujú život, ale môžu byť aj základom množenia baktérií vo vašej domácnosti. Preto vám odporúčame sa ich rýchlo zbaviť.

Rady a tipy k likvidácii octomiliek

Čistota v domácnosti

Drez je miesto v kuchyni, ktoré čistíme len zriedkavo. A to je chyba. V drezy sa octomilky radi zdržiavajú a množia sa v ňom. Preto drez čistite každý deň a nenechávajte v ňom zvyšky jedla. Raz za čas špeciálnymi prostriedkami prečistite kanalizačné potrubie. Pozor si dávajte aj na hnijúce ovocie alebo iné potraviny voľne položené na stole. Uchovávajte potraviny v chladničke. Nezabúdajte na denné vynášanie smetí a pravidelné čistenie odpadkového koša. Pozornosť venujte aj izbovým rastlinám. Mušky octomilky sa môžu množiť v príliš mokrom substráte. Na okná a dvere si dajte namontovať sieťky proti hmyzu.

Prostriedky z obchodu

Proti muškám octomilkám dobre pôsobia insekticídy v sprejoch na lietajúci hmyz. Ten však zahubí len mušky, ktoré vás práve otravujú, ale nie tie, ktoré sú skryté alebo ich zárodky. Preto je vždy lepšie nájsť zdroj, z ktorého mušky vylietajú. Veľmi účinné sú rôzne lapače. Tie nalákajú a zachytia každú mušku vo vašom okolí. Môžete si zaobstarať lapač klasický vo forme lepiacej pásky. Praktický je lapač elektronický, ktorý naláka mušky priamo do vnútra prístroja. Výhodou je ich dlhá účinnosť a aj to, že sa prakticky nemusíte starať o žiadne sprejovanie poletujúceho hmyzu alebo hubenie mušiek.

Domácky vyrobené pasce

Najlacnejšou a veľmi účinnou metódou sú pasce, ktoré si vyrobíte svojpomocne. Stačiť vám k ich výrobe bude pohár, fólia a návnada. Na pohár umiestnite fóliu, do ktorej spravte malé dierky. Fóliu pripevnite na pohár gumičkou. Ako návnadu vo vnútri pohára môžete použiť všetko, čo octomilky zbožňujú – červené víno, ovocnú šťavu, ocot, banán alebo iné zrelé ovocie. Mušky do pohára dokážu vletieť, ale von sa im nepodarí vyletieť. Pokúste sa taktiež odradiť mušky pomocou korenia. Nemajú radi arómu klinčekov. Podobne na nich pôsobí aj cesnak. Posledným, veľmi zaujímavým tipom je kúpa mäsožravej rastliny. Tá skrášli váš príbytok a postará sa o hmyz v byte.

 

 

Čítané: 1942 x