Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Udomácnili sa u vás potkany? Ihneď sa ich zbavte!

Datum: 27.11.2020

Vyšľachtené potkany sa stali obľúbeným domácim maznáčikom. Oproti nim stoja potkany voľne žijúce v prírode, ktoré ohrozujú ľudí a prenášajú mnohé nebezpečné ochorenia.

Tieto nepríjemné hlodavce sa radi zdržiavajú pri ľudských obydliach a je zložité sa ich zbaviť. Príčinou je inteligencia potkanov a ich schopnosť rýchleho množenia.

Zo života potkana

Potkany obecné patria medzi hlodavcov rodu Rattus. Dorastajú do veľkosti 30 centimetrov a ich chvost má 20 centimetrov. Váha potkanov nepresahuje pol kilogramu. Srsť potkanov je sfarbená do tmavo hneda. Často ich môžete spozorovať v blízkosti domov a na sídliskách. Zbožňujú totiž odpadky, ktorými sa kŕmia. V prirodzenom prostredí sú ich potravou hlavne obilniny, malé hlodavce a niekedy aj väčšie cicavce. Potkanom nerobia problém takmer žiadne životné podmienky. Majú radi dokonca vlhkosť a vodu. Potkany sa dožívajú dvoch až troch rokov. Počas života vedia splodiť neuveriteľný počet potomkov. Samice potkanov sú plodné až 15 – krát do roka. Počas tohto obdobia sa spária s 500 samcami. Vďaka tomu za rok príde na svet  2000 potkaních mláďat, ktoré porodí jediná samica.

Čo ste možno o potkanoch nevedeli

Potkany sú najviac aktívne v noci. Sú výbornými plavcami a zvládnu aj šplhanie do veľkých výšok. Ide o spoločenské zviera, ktoré má rado život v kolónii s prísnou hierarchiou a rozdelením funkcií. Potkany sú veľmi inteligentné zvieratá, a preto sa začali chovať v rôznych mutáciách ako domáci maznáčikovia. Bez problémov sa naučia rôzne triky, nájdu východ z labyrintu alebo si na prvý raz zapamätajú každú trasu. Potkany prežijú skok z výšky 15 metrov alebo plávanie vo vode tri dni. Pred ich vyčíňaním vás neochráni ani bariéra. Vedia totiž vyskočiť do výšky 2 metrov. Dlhý potkaní chvost je radarom, slúži k navigácii, komunikácii, udržiava rovnováhu hlodavca a reguluje jeho teplotu. Zuby potkanov neustále rastú, za rok sa môžu zväčšiť o 11 centimetrov. Práve preto potkany stále niečo ohrýzajú.

Prečo sú potkany nebezpečné

Potkany patria medzi škodce, ktoré vedia zničiť nábytok, steny, káble alebo ohlodať akýkoľvek povrch. Avšak ničenie vecí nie je ich jedinou nebezpečnou vlastnosťou. Ak sa potkany cítia ohrozené, môžu zaútočiť na človeka a spôsobiť mu hlboké poranenie. Uhryznutie sa veľmi ťažko hojí, často sa postihnuté miesto zapáli alebo sa v ňom vytvorí hnis. Okrem toho vám po uhryznutí potkanom hrozí nákaza besnotou. Potkany sú taktiež prenášačmi ochorení akými sú salmonelóza, týfus, žltačka, leptospiróza alebo mor. K nakazeniu nedochádza len po pohryznutí, ale aj po poškriabaní, po vdýchnutí aerosólov a zjedení potravín kontaminovaných potkaním trusom.

Ako bojovať s potkanmi

Potkanov láka hlavne potrava. Dávajte si pozor na odpadkové koše, ktoré vždy zatvárajte. Potraviny v domácnosti skladujte v uzavretých nádobách a nezabudnite na noc schovať do domu krmivo pre psov či mačky. Voči potkanom existujú desiatky účinných prostriedkov, ktoré ich vedia chytiť, zabiť alebo odpudiť. Klasikou sú pasce na potkany. Ide vlastne o klietky, do ktorých vložíte návnadu. Chytený potkan sa následne stáva návnadou pre ďalších jedincov. Pasce sa dajú použiť viackrát. Na podobnom princípe fungujú elektronické pasce na hlodavce. Ak nechcete potkany chytiť, ale im zabrániť preniknúť k domu, používajte ako ochranu ultrazvukové plašiče. Veľmi účinné sú odpudzovače značky Deramax. V boji s potkanmi sú účinné aj deratizačné staničky, lepové pasce alebo špeciálne lepidlá.

 

 

 

Čítané: 2668 x