Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Slimák slizniak. Zastavte tohto ničiteľa vašej úrody!

Datum: 29.07.2021

Ako malé deti sme sa tešili z každého uloveného slimáka a spievala sme mu známe riekanky. Ako dospelí ľudia nepovažujeme slimákov za kamarátov, ale za nepríjemných škodcov. Najmä v prípade, že sa nám udomácnia v záhradke, o ktorú sa prácne staráme.

Slimáky bez ulít vedia znehodnotiť veľkú časť úrody a narobiť neporiadok v upravenej záhradke.

Slimáky bez ulity neľutujte, ide o škodce

Veľkými nepriateľmi každého záhradkára sú slimáky bez ulít. V našich končinách sa môžete stretnúť hlavne s dvomi druhmi – slizniakom karpatským a pásavým. Slimáky vyliezajú v noci, ich aktivita je pohromou pre úrodu a celú záhradku. Počas dažďa ich môžete spozorovať aj cez deň. Slimáky patria medzi hermafroditov (majú obe pohlavia). Vďaka tomu si poradia s množením sami a na jar nakladú do zeme vajíčka, z ktorých sa môže vyliahnuť 200 až 400 jedincov. Dospelé slimáky sa dožívajú 6 rokov. Proti premnoženiu slimákov v záhrade musíte bojovať systematicky od začiatku pestovateľskej sezóny. Ak im dovolíte vybudovať kolóniu, zožerú vám celú úrodu. Vedia totiž zjesť toľko, koľko sami vážia. Humanisti sa často bránia chemickému zneškodneniu slimákov, a preto ich zbierajú a odnesú do lesa. Tento spôsob je veľmi zdĺhavý a výsledok neistý. Ak nechcete prenechať záhradku v rukách slizniakov, vyskúšajte efektívnejšie spôsoby boja proti nim.

Ekologický boj proti slimákom

V boji proti slimákom nemusíte ihneď siahnuť po chemických prípravkoch. Niekedy stačí zmeniť zaužívané spôsoby starostlivosti o záhradku. Polievanie je vhodné uskutočniť skoro ráno. Vlhké prostredie sa cez deň vysuší a tým pádom bude pre slimákov neatraktívne. Je to spôsobené tým, že telo slimákov je tvorené hlavne vodou, pretože musí produkovať veľké množstvo hlienu. Ak bývate v rodinnom dome a chováte hydinu, na slimákoch si radi pochutnajú kačice a sliepky. Slizniaky nemajú radi kávové zrná. Usadeninu z rannej kávy môžete využiť ako prírodnú bariéru voči slimákom a zároveň je kávová usadenina aj hnojivom pre rastliny. Páni by mali obetovať trochu piva. Pivo nalejte do nízkych nádob. Tekutina slimákov priláka a tí sa následne v nádobe utopia. Veľmi efektívnym spôsobom, ako nedať slimákom šancu je pestovanie určitých druhov zeleniny. Slimáky nemajú radi cesnak či cibuľu. Odradiť ich od nájazdov na záhradu vie pažítka a šalvia.

Ak to inak nejde, použite chémiu a bariéry

Babské rady a triky niekedy nepomáhajú. Neostane vám nič iné ako boj so slimákmi pomocou špeciálnych prípravkov. Jedným z nich je prírodná bariéra proti slimákom a slizniakom Flortis. Prípravok absorbuje veľké množstvo vody a tým vytvorí prostredie nevhodné pre slimákov. Granule Flortis vedia slimáky dehydrovať a znehybniť. Produkt navyše prispieva k lepšiemu stavu pôdy vďaka minerálnemu zloženiu. Flortis je neškodný pre rastliny, zvieratá i ľudí. Možnosťou sú taktiež chemické granule, ktoré prilákajú slimáka, ten ich zje a po zalezení do úkrytu uhynie. Dávajte si však pozor na prípravky likvidujúce okrem slizniakov aj živé organizmy v pôde. Niektoré chemické prípravky sa cez pôdu dostanú až do plodov a následne na váš stôl. Preto si dobre prečítajte zloženie týchto prípravkov a dávajte prednosť takým, ktoré sú vyrábané na báze fosforu a železa.

 

Čítané: 6926 x