Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Zbaviť sa mravcov je náročné, ale nie nemožné

Datum: 27.05.2021

Prítomnosť mravcov v domácnostiach nie je výnimočným javom. Mravcom sa nevyhnú ľudia bývajúci v rodinných domoch i panelákoch.

Tento malý hmyz sa dokáže vyšplhať do výšok a prekonať mnohé bariéry. Ak už raz doma mravcov máte, zbaviť sa ich je behom na dlhú trať. Našťastie existuje nepreberné množstvo preparátov i babských rád, ktoré vám s ich likvidáciou pomôžu.

Mravce sú pracovité a húževnaté

Mravce patria medzi blanokrídly hmyz. Na svete existuje okolo 12 tisíc druhov mravcov. Niektoré sú veľké len niekoľko milimetrov, iné môžu merať niekoľko centimetrov. Najväčším druhom je štvorcentimetrový mravec T – Rex patriaci medzi mäsožravcov a kanibalov. Nemusíte sa obávať, v našich končinách sa nevyskytuje. Mravce dýchajú celým povrchom tela, ktoré sa skladá z hlavy, hrude, bruška a troch párov nôh. V prostredí sa mravce orientujú vďaka tykadlám. Tykadlá im slúžia na komunikáciu, detekciu vetra a stôp. Pohyb okolo seba vedia zaznamenať aj očami. Na pojedanie potravy majú vyvinuté silné hryzadlá, ktoré im pomáhajú pri prenášaní materiálu, stavbe mravenísk a na obranu. Mravce žijú len v kolóniách s prísnou hierarchiou a deľbou práce. Na najvyššej priečke v hierarchii mraveniska je kráľovná, ktorej pomáhajú robotnice, vojaci a pri plodení potomkov využíva samca. Mravce majú radi teplejšie a vlhšie počasie. Pred zimou sa radšej skryjú.

Zaujímavosti zo sveta mravcov

Mravce patria v ríši hmyzov medzi dlho žijúci druh. Bežne sa mravce dožívajú vyše 12 rokov a ich kráľovná dokonca 20 rokov. Na vzájomnú komunikáciu využívajú hlavne pachové stopy – feromóny. Mravce majú dobre vyvinutú chuť a vzájomne si dávajú ochutnávať potravu. Na jedného človeka na zemi pripadá neuveriteľných milión mravčích jedincov. Niektoré mravčie podzemné kolónie môžu dosahovať veľkosť tisícok kilometrov. Iste ste ako deti radi pozorovali mravcov pri ich práci. Je to veru zaujímavý pohľad, keďže vedia preniesť až päťdesiatkrát viac ako vážia. Niektoré druhy mravcov vydržia celý deň pod vodou.

Toto na mravce iste zaberie

Prírodné prostriedky

Mravcov sa môžete zbaviť pomocou chemických prípravkov, ale aj bez nich. Okrem kupovaných repelentov na nich platia aj prírodné. Mravce nemajú radi ocot, citrón, mätu priepornú a kávovú usadeninu. Podobne na nich pôsobí aj levanduľa a menej známy dub letný, ktorého listy a kôru mravce priam neznášajú. Bohužiaľ nestačí tieto prostriedky položiť len na miesta, ktoré si obľúbili, ale všade tam, kde chcete zabrániť ich vstupu. Domácnosť vám prevoňajú a mravce odradia esenciálne oleje z už spomínaného citrónu alebo mäty.

Rokmi overené rady

V prípade, že sa vám podarilo odhaliť mravčie hniezdo, vložte do neho na papieri med zmiešaný s droždím. Po zjedení tejto pochúťky mravce uhynú. Veľmi účinná je taktiež zmes chlórového vápna a bravčovej masti. Túto zmes natrite na miesta, ktorými mravce prenikajú do bytu. Mravcom znepríjemní pobyt vo vašom dome prášok do pečiva zmiešaný so škoricou alebo bazalkou. Vôňa bylín nie je pre mravce príjemná a prášok sa im bude lepiť na nohy. Vyrobte zmes kriedy a slanej vody v pomere jedna ku jednej. Zmes umiestnite všade tam, kde spozorujete pohyb mravcov. Ak spozorujete mravčie hniezdo v záhrade, stačí do neho naliať zohriaty ocot. Mravce sa zaručene odsťahujú. Všetky spomínané metódy sú tak trochu špinavou záležitosťou. Preto vám odporúčame v boji s mravcami siahnuť aj po chemických prípravkoch a sprejoch.

Chemické prípravky a odpudzovače

Podobne ako droždie, aj domčeky na mravce spôsobia úhyn celej kolónie. Mravce si z domčeka odnesú gél umiestnený v jeho vnútri. Gél mravce následne zanesú do mraveniska a spôsobia tým likvidáciu všetkých jeho obyvateľov. Na podobnom princípe fungujú nástrahy a lepiace pásy. Ak chcete predchádzať výskytu mravcov, zaobstarajte si ultrazvukový odpudzovač. Pre škodcov nepríjemný ultrazvukový signál odradí od návštevy vášho príbytku nielen mravce, ale aj komáre, pavúky či šváby.

 

Čítané: 7156 x