Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Spustošená záhradka od krtka? Takto si s ním hravo poradíte

Datum: 07.04.2021

Nejeden záhradkár potvrdí, že mať krtka v záhrade nie je potešením ako v známom animovanom seriály. Tento nevítaný návštevník pôsobí ako milé a nevinné zvieratko. Nepekný je však pohľad na záhradku po jeho nočných nájazdoch.

Proti krtkom

Nedovoľte, aby vám krtko spustošil vaše úsilie a odplašte ho ešte pred jeho prvou návštevou.

Krtince v záhrade nikoho nepotešia

Krtko je pomerne malé zvieratko, ktoré dorastá do veľkosti 10 – 12 cm. Jeho hlavnou potravou je hmyz, ale ak má veľký apetít, zje myši či žaby. Za jeden deň skonzumuje toľko potravy, koľko sám váži. Krtko sa rád pohybuje v kvalitnej pôde. Jeho prítomnosť vo vašom zelenom kráľovstve znamená, že sa o záhradku dobre staráte. Na jednej strane krtko v pôde pomáha, pretože ju kyprí a zabíja škodlivý hmyz. Na druhej strane sú kopčeky ním vytvorené neestetické a žiadneho záhradkára ich prítomnosť nepoteší. Navyše ak krtinec zahrabete, môžete si byť istí, že na druhý deň nájdete vytvorený nový na inom mieste alebo opravený ten starý. Krtko si týmto spôsobom zabezpečuje dostatok kyslíka vo svojom podzemnom príbytku. Proti krtkom sa dá brániť viacerými spôsobmi. Môžete vyskúšať babské rady, ktoré sú v niektorých prípadoch neúčinné. Jedine špeciálna technika vám v boji s krtkami pomôže na sto percent.

Sú odpudzovače krtkov účinné?

Na túto otázku existuje jednoznačná odpoveď – áno. Odpudzovače sú jediným spôsobom, ako si šetrne s krkom poradíte. Nezabijete ho, ale zabránite jeho vstupu do záhrady.

Solárny odpudzovač krtkov

Solárny odpudzovač krtkov ochráni záhradu s rozlohou až 650 m². Okrem krtkov je účinný proti hrabošom. Solárny odpudzovač sa inštaluje priamo do zeminy. Stačí vykopať plytkú dieru, do ktorej ho vložíte. Vyberte si také miesto, ktoré je počas dňa vystavené čo najdlhšie slnečnému žiareniu. Vrchná časť odpudzovača slúži na dobíjanie. Spodná časť zariadenia sa stará každých 40 sekúnd o vysielanie zvukových vĺn a vibrácií priamo v zemine. Vďaka solárnemu článku v hlavici odpudzovača nie je potrebná na fungovanie prístroja žiadna batéria alebo nabíjačka. Solárny odpudzovač je vodeodolný a neškodí domácim zvieratám alebo ľuďom.

Elektronický odpudzovač krtkov

Elektronický odpudzovač krtkov pracuje na podobnom princípe ako solárny. Tento plašič vydáva vibrácie a zvuky na veľmi nízkych frekvenciách. Generované zvuky sú nepríjemné nielen pre krtkov, ale aj pre hlodavcov, hadov alebo hrabošov. Ľuďom a domácim zvieratám vysielané vibrácie neprekážajú. Elektronický odpudzovač krtkov má dosah až 1000 m². Najlepšie miesto na jeho umiestnenie je v strede záhrady do jamky, ktorú dobre vyplníte zeminou. Kryt prístroja je plastový a ochráni ho pred vlhkosťou i dažďom. Batéria v odpudzovači vydrží celý rok, počas ktorého budete plne chránení pred všetkými spomínanými škodcami.

 

 

Čítané: 6626 x