Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako sa zbaviť helikobaktera nastálo

Datum: 19.11.2021

Infekcia tráviaceho traktu baktériou Helicobacter pylori patrí v súčasnosti medzi celosvetovo najrozšírenejšie infekcie. Hoci najzraniteľnejšou skupinou sú ľudia nad 50 rokov, v súčasnosti stúpa počet infikovaných detí a mladistvých.

Ako sa zbaviť helikobaktera nastálo

Táto infekcia sa prezýva aj “chorobou špinavých rúk” nakoľko je spätá s hygienou, a šíri sa všade tam, kde je hygieny nedostatok.

Čo je vlastne Helikobakter?

Je to baktéria, ktorá si našla spôsob, ako prežiť aj v extrémne kyslom prostredí žalúdka alebo dvanástnika. Infikovaný môže byť človek dlhodobo, nakoľko až do premnoženia nemusí mať postihnutý vôbec žiadne príznaky. Problémy s trávením a zažívacie ťažkosti vznikajú až pri premnožení helikobaktera.

Medicínska liečba helikobaktera

Pri medicínskej konvenčnej liečbe nasadí doktor najčastejšie trojkombináciu antibiotík:

  • amoxicilín
  • metronidazol
  • klaritromycín

Ak prvá fáza antibiotickej liečby, ktorá trvá 7-10 dní nie je úspešná, nasadzuje sa štvorkombinácia antibiotík. Vtedy sa k predchádzajúcim trom antibiotikám pridá ešte doxycyklín.

Liečba antibiotikami je veľmi náročná pre organizmus a zaťažuje tráviaci trakt, nakoľko antibiotiká likvidujú aj dobré, žiaduce baktérie, ktoré pomáhajú pri trávení.

Prečo niekedy liečba nezaberá

Pri otázke, ako sa zbaviť helikobaktera nastálo, musíme mať na pamäti, že helikobakter chráni hrubý, silný obal, ktorý mu pomáha prežiť v kyslom prostredí žalúdka. Tento obal nie je jednoduché porušiť , preto je konvenčná liečba antibiotikami tak agresívna. Helikobakter pylori taktiež využíva členité steny žalúdka a tráviaceho traktu a dokáže sa schovať a následne prežiť v záhyboch žadúdočných stien.

V posledných rokoch sa taktiež prejavuje rezistencia helikobaktera na metronidazol.

Kontrola domácim testom

Po ukončení liečby je dôležité pretestovať sa znovu na prítomnosť helikobaktera. Aj napriek ustúpeniu príznakov môže byť ešte helikobakter v tráviacom trakte stále prítomný. Pretestovanie sa zvládnete kľudne v pohodlí domova pomocou domáceho testu.

Kúra chioskou mastichou

Pre úspešné vyliečenie sa z infekcie helikobakterom je dôležité skombinovať viaceré dostupné možnosti liečby a nespoliehať sa len na konvenčnú liečbu. Prírodná liečba a úprava jedálnička sú taktiež vhodnou podporou zdravia tráviaceho traktu.

Pri úprave jedálnička je potrebné okrem iného aj prijímanie vlákniny, ktorá čistí záhyby a klky tráviaceho traktu a taktiež podporuje peristaltiku.

Z prírodných doplnkov výživy sa najviac osvedčili prírodné doplnky s prirodzene antibiotickými účinkami. Medzi najsilnejšie z nich patrí chioská masticha, živica zo stromu Pistacius Lentiscus, ktorá sa ručne zbiera a spracúva na gréckom ostrove Chios. Masticha je taktiež veľmi šetrná k žalúdku. Podporuje prirodzenú imunitu tráviaceho traktu, preto po vyliečení infekcie helikobakterom pomáha zvyšovať obranyschopnosť žalúdka a tým zabraňuje opätovnému návratu infekcie.

 

Čítané: 3314 x