Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Ako riadiť štvorkolku? Veľmi jednoducho

Datum: 17.07.2022

Riadenie štvorkolky sa zdá na prvý pohľad veľmi jednoduché. Ja pravda, že ovládače na riadidlách sú umiestnené tak, aby sa dali obsluhovať intuitívne, ale problémom môže byť zvládanie zákrut a šmykov.

Ako riadiť štvorkolku? Veľmi jednoducho

Na štvorkolke si pri jazde musíte pomáhať celým telom, a preto vidíte často jazdcov na tomto stroji ako nad sedadlom stoja. Vzpriamený postoj dodáva pocit väčšieho adrenalínu a spojenia sa so strojom. Čo sa dá očakávať od štvorkolky a aké typy štvrokoliek existujú?

Nie všetky štvorkolky majú len riadidlá

Najčastejšie sa na cestách stretnete so štvorkolkami, ktoré sa riadia pomocou ovládačov na riadidlách podobne ako trojkolky. Existujú však štvorkolky ovládané volantom. Ide o modely, ktoré sa označujú ako nakladacie, úžitkové alebo side by side. Takéto stroje sa od športových modelov odlišujú na prvý pohľad. Priestor nad jazdcom je krytý strieškou alebo dokonca uzavretou kabínou. Rozdiel je tiež v tom, že na takejto štvorkolke sa pohodlne odvezú jazdec i spolujazdec. Niektoré side by side štvorkolky disponujú dokonca štyrmi sedadlami a pripomínajú automobily. Nakladacie a úžitkové štvorkolky slúžia ako náhrada za traktor alebo malé nákladné vozidlo. Krytá kabína umožňuje realizovať práce na dome, v záhrade a na poli za každého počasia. Jazdec je krytý pred dažďom i odfrkujúcimi kúskami bahna. Úžitkové štvorkolky sú ťahúne, ktoré zvládnu vďaka pohonu na všetkých štyroch kolesách každú ťažkú prácu. Riadenie úžitkovej štvorkolky sa podobá jazdeniu na aute a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti.

Športové štvorkolky si vyžadujú viac pozornosti

Športové štvorkolky sú viac vrtké, a preto si vyžadujú viac pozornosti. Stačí malé zaváhanie a štvorkolka sa môže prevrátiť. Ak pod strojom skončíte aj vy, zranenia dokážu byť veľmi závažné až fatálne. Nikdy nejazdite na športovej štvorkolke bez prilby a chráničov. Na riadidlách nájdete všetky ovládacie prvky. Väčšina štvorkoliek má automatickú prevodovku, ale skúsenejší jazdci dávajú prednosť manuálu. Brzdové páky sú dosť citlivé, a preto nevyužívajte na brzdenie tlak, aby neprišlo k prudkému zastaveniu, ktoré by vás mohlo vyhodiť zo sedadla. Počas jazdy vo vlnitom teréne a v zákrutách musíte stroj vyvažovať nahnutím tela do strán. Pred každou zákrutou uberte plyn a nahnite sa smerom do zákruty. Prvé jazdy vám odporúčame realizovať v uzavretých areáloch, kde sa nachádzajú inštruktori a prvá pomoc.

 

 

 

Čítané: 3275 x