Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Aby pneumatiky vydržali čo najdlhšie

Datum: 30.08.2022

Odhodlali ste sa na nákup drahších pneumatík a radi by ste ich zachovali v dobrom stave čo najdlhšie? Zoberte si k srdcu naše rady a jazdite pohodlne a bezpečne v zime aj v lete.

Aby pneumatiky vydržali čo najdlhšie

Pravidelná kontrola pneumatík je základ

Čo všetko na pneumatikách kontrolujeme? Ako prvý nám napadne dezén, na základe ktorého sme nútení kupovať nové pneumatiky. Vieme, že jeho výšku stanovuje zákon, a preto ak nechceme mať do činenia s policajtmi alebo spôsobiť nehodu, najlepšie sa proti tomu ubránime meraním výšky dezénu. Tá sa líši v závislosti od typu pneumatík. Kým pri letných by minimálna výška dezénu mala predstavovať hodnotu 1,6 mm, v prípade zimných pneumatík ide o hodnotu 3 mm. Úplne najoptimálnejšie by bolo, ak by sme pneumatiky vymenili za nové ešte skôr, ako sa toto zákonom odporúčané číslo stane skutočnosťou, pretože čím opotrebovanejší dezén pneumatík, tým väčšia hrozba nehody najmä na vlhkom či mokrom teréne. Pneumatiky nebudú schopné odvádzať vodu, ale sa budú po nej kĺzať, a to je nebezpečné.

Ďalšia hodnota, ktorú na pneumatikách kontrolujeme aspoň raz za štvrťrok, je tlak pneumatík. Zatiaľ čo nové vozidlá nás o potrebe dofúkať pneumatiky upozornia, staršie si musíme vziať pod kontrolu my. Hodnoty ideálneho tlaku pre náš typ vozidla nájdeme uvedené na vodičových dverách, na dvierkach od skrinky palubnej dosky alebo na uzávere benzínovej nádrže.

Životnosť pneumatík sa odvíja od vašej jazdy

Aký šofér ste? Tiež režete zákruty jednu za druhou a máte radi náhle rozbehy a zabrzdenia? Vedzte, že vašim pneumatikám sa tento štýl jazdy nepáči. Buďte voči nim férovejší a menej sa predvádzajte. Dávajte si pozor najmä na poškodených cestách, pri obrubníkoch či kameňoch. Samozrejme, životnosť pneumatík predĺžite aj správnym skladovaním pneumatík v na to určených stojanoch. Podľa toho, za akého počasia jazdíte, na akých cestách i akou rýchlosťou, vám môžu pneumatiky vydržať päť alebo osem rokov. Na životnosť sú háklivé najmä zimné pneumatiky, pretože guma časom stvrdne a stráca svoje dobré jazdné vlastnosti. Aby ste predišli nerovnomernému opotrebovaniu pneumatík, po prezúvaní je vhodné vykonať geometriu kolies. Keď budete myslieť na tieto zásady, nemusíte sa báť investovať ani do značkových pneumatík.

 

Čítané: 2380 x