Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Údržba a starosť o drevenú podlahu - ako sa postarať o to, aby nám vydržala dlhú dobu.

Datum: 23.10.2022

Máte na chate starú a zašlú podlahu? Poradíme, ako sa o ňu pravidelne starať aj ako na renováciu, ktorú je pri kvalitnej drevenej podlahe možné vykonať dokonca niekoľkokrát. Záleží na výške hornej vrstvy použitej podlahovej krytiny a jej tvrdosti.

Údržba a starosť o drevenú podlahu

Drevené podlahy sú popri svojej nadčasovej elegancii predovšetkým vysoko kvalitné a vďaka nízkej tepelnej vodivosti dreva ich na dotyk vnímame ako príjemne teplé. Majú však samozrejme aj svoje tienisté stránky – dosky, palubovky či fošne sú do istej miery náchylné na vznik škrabancov či vrypov, a to hlavne u mäkšieho dreva (najmä ihličnanov). Tomuto poškodeniu sa dá ale zabrániť aplikáciou väčšej vrstvy laku. Majiteľov chát a chalúp môže trápiť aj citlivosť dreva na kolísanie teploty. Podlaha z dreva v rozdielnych teplotných podmienkach takzvane pracuje, medzi palubovkami či doskami sa môžu tvoriť škáry a podlaha sa môže začať krútiť. V zimných mesiacoch má podlaha tendenciu zosychať, čomu je možné zabrániť zvlhčovaním vzduchu.

Dôležitosť pravidelnej údržby

Aby vám plávajúca podlaha robila dlho radosť, treba sa o ňu pravidelne a príkladne starať. Bežne sa udržuje vysávaním, zametaním alebo vytieraním mierne navlhčeným mopom. Dôležité je používať na čistenie len saponáty určené špeciálne na údržbu drevených podláh a nepreháňať to ani s vodou, ktorá im vo veľkom množstve škodí. Zvlášť dosky z mäkkého dreva potom bývajú náchylné k mechanickému poškodeniu, preto je dobré chrániť ich napríklad samolepiacimi filcovými ochrannými terčmi, ktoré nalepíte na nohy nábytku. Skvelými pomocníkmi sú aj špeciálne oleje na podlahy, ktoré docielia efekt impregnácie a zároveň umožnia drevu dýchať. Možné je tiež používať vosky, ktorými dosiahnete výrazné prekreslenie štruktúr dreviny. Vosk je ale citlivý na záťaž, a preto sa používa skôr na renováciu historických interiérov.

Kedy a ako na to?

Samotná renovácia podlahy zahŕňa niekoľko po sebe idúcich krokov potom čo nasadíme niečo na nohy (napr. turisticka obuv). Začína sa brúsením. Na to sa používajú najmä brúsne kotúče rôznej hrubosti. Počet a intenzita potrebných brúsov závisí od stupňa poškodenia a hĺbky škrabancov. Následne sa vyplnia škáry špeciálnym škárovacím tmelom, ktorý sa zmieša s brúsnym prachom. Dôležité je tiež spevniť a v prípade potreby vymeniť jednotlivé drevené diely. Potom prichádza na rad ďalšie brúsenie, tentoraz jemným brúsnym papierom, vďaka ktorému bude mať podlaha hladký povrch. Predposlednou fázou renovácie je odstránenie prebytočného prachu a ďalších nečistôt z brúsenia. Na finálnu povrchovú úpravu môžete zvoliť podlahové farby, laky, oleje či vosky. Pokiaľ chcete zachovať viditeľnú prirodzenú kresbu dreva, odporúčame použiť kvalitné laky.

A kedy je možné podlahu znova používať? Podlaha, ktorá bola ošetrená olejom, je plne pochôdza približne po dvoch dňoch po aplikácii. Pri laku je to rôzne, vždy je potrebné sa držať odporúčania výrobcu náterovej hmoty. Na renováciu drevenej podlahy si môžete najať odbornú firmu, ktorá dodrží presný postup, použije špeciálne prípravky aj profesionálne náčinie. Pokiaľ sa ale chcete pustiť do renovácie sami, môžete si od špecializovaných firiem profesionálne stroje, brusivo, oleje, tmely aj laky zapožičať. Práca vám tak pôjde ľahšie od ruky, ešte ak aj pridáte doplnky výživy pre hráčov.

Škrabance a kompletná výmena

Nie vždy je potrebné pristupovať ku kompletnej renovácii podlahy, niekedy stačí len opraviť malé defekty, ako sú fľaky či drobné škrabance. Na tie je možné zakúpiť špeciálnu sadu na opravu drevených podláh, ktorá obsahuje vosk v rôznych odtieňoch dreva, hrot na jeho aplikáciu a sprej pre následné zafixovanie.

Je podlaha na vašej chalupe polorozpadlá či zhnitá? V takom prípade je lepšie kompletne ju vymeniť. Na zistenie, v akom stave sa nachádza pôvodná podlaha, však nestačí iba pohľad. Skutočný stav podkladovej konštrukcie zistí odborná firma po odstránení vrchnej krytiny.

 

Čítané: 2516 x