Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

5 zásad pre bezpečnú jazdu na štvorkolke

Datum: 15.11.2022

Jazda na každom dopravnom prostriedku si vyžaduje dodržiavanie dopravných predpisov a zásad bezpečnosti. O to viac platí toto pravidlo pri štvorkolkách.

5 zásad pre bezpečnú jazdu na štvorkolke

Tie sa zdajú na prvý pohľad stabilné a veľmi bezpečné, ale pri skákaní alebo prudkom prejazde zákrutou môže prísť k fatálnemu prevráteniu. Aby bola vaša jazda bez rizík, dodržujte týchto 5 zásad jazdy na štvorkolke.

1. Alkohol je tabu

Jazda pod vplyvom alkoholu je neprípustná pri riadení akéhokoľvek vozidla. Alkohol a štvorkolka sa môžu stať vskutku vražednou kombináciou. Podgurážení dostanete pocit, že zvládnete všetko a budete skúšať triky, ktoré ste ešte nerobili. Alebo pôjdete príliš rýchlo a zradný terén vás dostane.

2. Technický stav

Pravidelne kontrolujte technický stav vašej štvorkolky. Počas kontroly nezabúdajte na všetky súčasti stroja vrátane pneumatík. Základnými časťami štvorkolky, ktoré by ste mali kontrolovať sú brzdy, motorový olej, chladenie, svetlomety a možnosti nastavenia riadidiel. Ide prakticky o podobnú kontrolu ako v prípade automobilu alebo trojkolky. Ak si s údržbou neviete poradiť, obráťte sa na autorizovaný servis.

3. Ochranné prvky

Počas jazdy na štvorkolke noste podobné ochranné prvky ako na motorke. Najdôležitejšia je prilba. Okrem prilby si kúpte jazdecké oblečenie s chráničmi. Zídu sa vám tiež okuliare a rukavice. Ak sa chystáte jazdiť cez bahnisté územia, nezabudnite ani na ochranu chodidiel a kúpte si odolné topánky.

4. Viditeľnosť

Svetlomety nie sú na štvorkolke na parádu. Zapínajte ich vždy, pretože aj v lese alebo mimo vozovku sa môžu nachádzať ľudia. Zapnutím svetiel chránite ostatných i seba. Aj na štvorkolke platí pravidlo vidieť a byť videný. Overte si či vaše oblečenie alebo prilba disponujú reflexnými prvkami.

5. Preceňovanie

Posledná zásada súvisí so zdravým rozumom. Preceňovanie vlastných schopností a skúšanie nových trikov bez predchádzajúcej skúsenosti nie je dobrý nápad. V takomto prípade jazdite pod dozorom skúsenejších a vyberajte terén, ktorý zodpovedá vašim predchádzajúcim skúsenostiam.

 

 

Čítané: 2707 x