Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Ako nalepiť tehlový obklad?

Datum: 30.11.2022

Tehlový obklad pôsobí originálne a elegantne v každom priestore. Interiéroví dizajnéri s ním radi pracujú. Je odolný, stálofarebný a nadčasový. 

Ako nalepiť tehlový obklad?

Môžete ním oživiť steny v obývačke či spálni, obložiť schodisko alebo z neho vytvoriť zástenu za kuchynskú linku.

Vy si vyberte tehlové obklady, ktoré zútulnia vaše bývanie. My vám povieme, ako ich správne nalepiť. Máme pre vás praktické tipy od odborníkov.

Dôležitý prvý krok je príprava stien

Steny, na ktoré budete tehlu lepiť, je potrebné zbaviť všetkých „starých“ materiálov. Odstráňte maľovku, tapetu alebo obklady, ktoré sa na nich nachádzajú. Na nerovnom podklade nalepené tehly nebudú dobre držať.

Optimálnym podkladovým materiálom pod tehlové obklady je cementová omietka. Ak je stena staršia, odporúčame ju nanovo prestierkovať. Ak podklad tvorí sadrová omietka, zosekajte ju a stenu presieťkujte. Na stenu z betónu je možné tehlové obklady lepiť bez prípravy. Pred lepením prekryte okolie ochrannou fóliou alebo kartónom.

Aby ste jednotlivé tehličky nalepili čo najprecíznejšie, vytvorte pred ich lepením plán umiestnenia. Nezabudnite počítať aj s miestom na škáry.

Praktický tip: Vymerajte a nakreslite si na stenu záchytné body, napríklad čiary pre línie tehlových pásikov.

Čas začať s lepením

Namiešajte si lepidlo, vezmite tehličku a nalepte ju podľa vyznačených línií. Takto krok za krokom vyskladajte na stene tehlový obklad. Na miesta, kde sa celá tehlička nezmestí, je potrebné ju narezať na správny rozmer. Skúsení odborníci si prispôsobujú veľkosť tehličiek flexibilne počas procesu lepenia. Vytvoria tak dokonalý efekt v každom priestore.

Praktický tip: Použite kvalitné vysoko flexibilné lepidlo určené na pórovité povrchy a  obklad môžete lepiť bez použitia krížikov. V exteriéri oceníte aj jeho mrazuvzdornosť.

Konečný výsledok doladí škárovanie

Praktický tip: Pri samotnom škárovaní odporúčame dodržiavať 1 cm špárovačky medzi jednotlivými tehlovými obkladmi.

Vyplnenie prázdnych miest medzi tehličkami zabezpečí škárovacia hmota. Optimálne namiešaná „škárovka“ pripomína mokrý piesok. Tehlové obklady škárujte po líniách. Pri celoplošnom škárovaní hrozí riziko zašpinenia tehly. Aby sa škáry dôsledne prepojili, hmotu poriadne zatlačte špachtľou a po povrchu prejdite gumenou hadicou.

Praktický tip: Nepísané pravidlo zručných majstrov hovorí: „Škárujte najprv horizontálne, potom vertikálne.“

Drobné úpravy na záver

Suchý obklad povysávajte, aby ste stenu zbavili nečistôt. V kuchyni a v kúpeľni môžete tehlové obklady po úplnom vyschnutí (7 až 14 dní) impregnovať vodeodolným náterom.

Kvalitné 100 % prírodné tehlové obklady a kompletný servis vrátane montáže vám už viac ako 20 rokov prináša Rustique.

Pre podrobnejšie informácie k samotnej realizácii tehlového obkladu si prečítajte aj náš blogový článok, kde nájdete okrem fotiek s postupmi aj video z celej montáže.

 

Zdroj: rustique.sk

Čítané: 2493 x