Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Elektrocentrála: 4 otázky, ktoré by ste si mali zodpovedať pri jej výbere

Datum: 30.11.2022

Investícia do elektrocentrály sa môže vyšplhať na tisícky či desiatky tisíc eur. Pred jej kúpou by ste teda mali zvážiť viacero kritérií, podľa ktorých si ju vyberiete. Takisto pouvažujte, či pre vás nie je výhodnejší prenájom elektrocentrály.

Elektrocentrála

1. Na čo bude elektrocentrála slúžiť?

Existuje viacero typov elektrocentrál, z ktorých každá je vhodná na iné účely:

Kufríková elektrocentrála – Má nízku hmotnosť, hlučnosť, ale aj výkon (obvykle okolo 1 kW). Je ideálna ako zdroj elektriny pri kempovaní, na chatách a pod. Napájanie strojov a náradia (snáď okrem toho najmenšieho) nezvládne.

Rámová elektrocentrála – Má vyššiu hmotnosť i výkon ako kufríková, no aj vysokú hlučnosť. Hodí sa na kempovanie, chaty, ale aj na malé staveniská a pracoviská.

Stacionárna elektrocentrála – Hmotnosť začína od stoviek kg. Má vysoký výkon, môže byť vybavená automatickým štartovaním, elektronickým ovládaním, diagnostikou a ďalšími pokročilými systémami. Je určená na pevnú inštaláciu a vykrytie krátkodobých i dlhodobých výpadkov elektriny v budovách.

Mobilná elektrocentrála – Ide o stacionárnu elektrocentrálu umiestnenú na podvozku (prívese). Napriek vyššej hmotnosti ju môžete ťahať za autom, a tak rýchlo premiestniť na miesto použitia.

2. Budete napájať elektroniku?

Napätie, ktoré dodávajú elektrocentrály, môže kolísať podľa toho, aký výkon z nich budete odoberať, a to pokojne aj v rozsahu desiatok V (napr. namiesto 230 V sa v zásuvke objaví 260 V). Problémom to nie je pre ručné náradie, ohrievače, osvetlenie so žiarovkami a pod. Kolísanie napätia však môže poškodiť či dočasne znefunkčniť elektronické zariadenia ako počítače, televízory a ďalšiu audio-video techniku, zváracie invertory a pod.

Elektrocentrála vhodná na napájanie elektroniky teda musí byť vybavená automatickou reguláciou napätia (AVR).

3. Aký bude príkon napájaných zariadení?

Potrebný výkon elektrocentrály získate tak, že spočítate príkony všetkých zariadení (nájdete ich na výrobných štítkoch), ktoré bude súčasne napájať, a pridáte rezervu. Tá by v prípade odporových spotrebičov ako napr. žiarovky či ohrievače, mala dosahovať cca 30 %. V prípade výkonných elektromotorov v strojoch (píla, obrábacie stroje a pod.) či výkonných zariadení s elektronickými zdrojmi (zváracie invertory, zvuková aparatúra, žiarivkové osvetlenie), vám nemusí stačiť ani elektrocentrála s 50 % výkonovou rezervou.

4. Chcete investovať, alebo vám stačí prenájom elektrocentrály a požičovňa stavebných strojov?

Investícia do elektrocentrály sa môže vyšplhať na stovky, tisícky až desiatky tisíc eur v závislosti od jej parametrov. Vo väčšine prípadov ju však nevyužijete po celý rok. V tom prípade pre vás môže byť výhodnejší prenájom elektrocentrály, ktorý vám sprostredkuje požičovňa stavebných strojov.

Čítané: 2644 x