Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Aký kurz potrebujete na plavbu po mori? Poradíme vám

Datum: 13.12.2022

Počas plánovania dovolenky na jachte narazíte na dilemu či si posádku prenajať, alebo investovať do kurzu a získať kapitánsky preukaz.

kapitánsky preukaz

Napokon usúdite, že preukaz je lepšou voľbou. Zostane vám už navždy, a ak nestrávite dovolenku na lodi len jeden rok, po dvoch sezónach sa vám výdaje na kurz vrátia. Nebudete musieť platiť posádku, kupovať stravu pre kapitána a vzdať sa jedného miesta na palube. Aký kurz je potrebný pre kormidlovanie lode na mori?

Vodca malého plavidla

Môžete začať kurzom vodca malého plavidla, ktorý vás oprávni kormidlovať lode na vnútrozemských tokoch. Tento kurz sa delí na kategórie podľa toho, akú loď plánujete riadiť. Lode do výkonu 20 kW spadajú do kategórie A, bečková kategória znamená, že môžete kormidlovať lode s vyšším výkonom do dĺžky 20 metrov s maximálne 12 ľuďmi na palube. Kategória C je najvyššia a oprávňuje vás na riadenie lode s vlastnými plachtami. Kurz prebieha cez víkendy a jeho cena sa pohybuje okolo 300 €. Počas kurzu sa oboznámite so všetkými zákonmi a pravidlami z oblasti kormidlovania. Po kurze dokážete plavidlo nielen riadiť, ale tiež udržiavať. Po kurze záleží len na vás či vám bude stačiť loď prenajať, alebo si menšie lode na predaj kúpite.

Veliteľ námorného rekreačného plavidla

Kurz veliteľa námorného rekreačného plavidla nie je ničím iným ako kapitánskym kurzom pre plavbu na mori. Jachty na predaj alebo na prenájom môžu kormidlovať na mori len ľudia s uvedeným oprávnením. Kurz trvá štyri dni a jeho cena je približne 450 €. Opäť môžete získať rôzne kategórie oprávnenia. Kategória A – smiete riadiť lode po mori bez obmedzenia. Kategória B – rekreačné plavidlo je možné riadiť len do vzdialenosti 200 námorných míľ od pobrežia. Kategória C – plavenie je možné len do 12 námorných míľ od pobrežia. Pre získanie kapitánskeho preukazu je nutné okrem zloženia skúšok z teoretickej časti preukázať prax. Dĺžka praxe je v závislosti od kategórie od 200 do 5000 námorných míľ. K dokončeniu kurzu musíte doložiť osvedčenie, že ste absolvovali kurz rádiotelefonistu. Ide o ďalšie skúšky a poplatok vo výške 100 €.

Prax na nezaplatenie

Ako ste práve zistili, poplatky za kurzy nie sú vysoké. Oveľa viac vás vyjde získanie potvrdenia o praxi. Väčšina ľudí absolvuje prax na mori, čo znamená, že si musia zaplatiť jednu kompletnú plavbu po mori spolu so skúseným kapitánom. Takáto skúsenosť je na nezaplatenie, a preto vám odporúčame na praxi nešetriť.

 

 

Čítané: 2611 x