Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

6 + 1 tipov pre výber kvalitného matraca

Datum: 28.12.2022

Spať na starom, vyležanom matraci, ktorý je hygienicky dávno za zenitom nie je zdravé a ani pohodlné. Približne po desiatich rokoch by sa mali matrace meniť.

6 + 1 tipov pre výber kvalitného matraca

Ak tento čas nastal aj vo vašej domácnosti, iste sa vám zídu tipy, ako vybrať kvalitný a komfortný matrac.

1. Dva sú vždy lepšie ako jeden

Ak vyberáte matrace do manželskej postele, kúpte radšej dva oddelené kusy ako jeden samostatný. Dôvody sú viaceré – každému z páru vyhovuje iná tvrdosť matraca, každý má iné zdravotné problémy, pri vrtení v posteli nepocítite otrasy, s matracmi sa lepšie manipuluje a v prípade zničenia matraca kúpite len jeden náhradný.

2. Štandardné rozmery

V oblasti rozmeru matracov sa nedá veľmi špekulovať. Štandardné rozmery pre jedného dospelého sú 200 x 90 cm. Tieto rozmery sú identické s bežnými rozmermi postelí. Bohužiaľ za atypické rozmery si u väčšiny výrobcov priplatíte a zároveň si na matrac dlhšie počkáte.

3. Mäkký, tvrdý či oboje?

Tvrdosť matraca dokáže enormne vplývať na kvalitu spánku. Každému vyhovuje iná tuhosť, i keď vo všeobecnosti majú ženy radšej mäkšie matrace, muži tvrdšie, seniori mäkšie a ľudia s nadváhou tvrdšie. Veľa závisí od toho, akú polohu pri spánku preferujete. Počas spánku na boku vám bude vyhovovať mäkší matrac, spáči na chrbte a na bruchu by mali kúpiť tvrdšie matrace. Existujú dokonca obojstranné matrace s rôznou tuhosťou každej zo strán.

4. Nosnosť matraca

Na tento parameter si dávajte veľký pozor, aby ste po pár rokoch používania matraca nemuseli kvôli preležaným miestam kupovať nový. Nosnosť matraca by mala byť o niečo vyššia ako je vaša váha. Vo väčšine prípadov majú vyššiu nosnosť hrubšie matrace. Pre ľudí s vyššou váhou sú vhodné matrace z flexi peny s viacerými zónami.

5. Nezabúdajte na rošt

Veľký vplyv na zdravý spánok majú rošty do postele. Rošty zároveň ovplyvňujú zdravie matraca. Keď si vyberiete správny rošt, matrac vydrží dlhšie, nebude deformovaný a neusadí sa v ňom vlhkosť či prach. Výber matracov a roštov do postele vo vysokej kvalite a v primeranej cene nájdete na stránkach matrace materasso.

6. Materiál výplne matraca

Správnym krokom je kúpa penového matraca. Ide o matrace kvalitné i univerzálne, ktoré kúpite za dobrú cenu. Sú vhodné pre ľudí s pohybovými problémami i pre alergikov. Veľmi kvalitné sú matrace latexové a sendvičové.

7. Ochrana matraca

Ani ten najlepší matrac nedokáže odolať malým nehodám v posteli. Preto myslite na ochranu vonkajšej vrstvy matraca a dokúpte si vrchný matrac t.j. topper alebo chránič matracov. Vrchný matrac zvyšuje komfort spania a matrac chráni, jedinou funkciou chrániča matraca je zabránenie prieniku tekutín do matraca.

 

 

 

Čítané: 2527 x