Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako vybrať správny lamelový rošt

Datum: 30.03.2023

Podľa štatistík sa nachádzajú lamelové rošty na prvom mieste v predajnosti v tomto segmente. Napriek tejto popularite nie je pravda, že na lamelový rošt môžete položiť akýkoľvek matrac.

Ako vybrať správny lamelový rošt

Ako postupovať pri výbere roštu z lamiel a aké matrace k nemu dokúpiť?

Lamelový rošt podľa rozmerov

Neuchmatnite si prvú výhodnú ponuku lamelových roštov. Môže ísť o rošt, ktorý nesadne k rámu vašej postele. Štandardne sú postele vyrábané v rozmere výška 200 cm a šírka 90 cm. Pred kupovaním roštu si veľkosť preverte, pretože môžete vlastniť posteľ atypických tvarov.

Lamelový rošt podľa matraca

Je pravda, že na lamelový rošt môžete položiť všetky najviac predávané matrace. Lamelové rošty dobre pružia. Pružnosť roštov je predurčená k tomu, aby ste na lamelový rošt položili matrac penový alebo latexový. Naopak pod taštičkové a pružinové matrace sa viac hodia rošty latkové. Pod niektoré pružinové matrace je možné položiť aj lamelový rošt, ale musí ísť o matrac s menším počtom pružín.

Lamelový rošt podľa počtu lamiel

Veľmi dôležité je to, koľkými lamelami rošt disponuje. Všímajte si počet a tiež ich šírku. Neodporúčame kúpiť lamelový rošt, ktorý má menej ako 28 lamiel. Rozstupy medzi lamelami nesmú byť širšie ako 5 cm. U latexových matracoch buďte opatrnejší a radšej kúpte rošt, ktorý má okolo 40 lamiel. Prečo? Pretože by matrac nemal dostatočnú oporu a postupne by sa začal deformovať.

Lamelový rošt podľa polohovania

Lamelové rošty je možné kúpiť pevné a s možnosťou polohovania. Polohovateľné rošty sa ovládajú manuálne alebo pomocou diaľkového ovládania. Polohovanie oceníte po práci, kedy uľavíte boľavým nohám vysunutím prednej časti roštu. Alebo pri čítaní a pozeraní filmov s vysunutou zadnou časťou roštu. Ak máte posteľ s úložným priestorom, dbajte na to, aby sa rošt dal vyklápať smerom do strán či z prednej časti.

Prečo potrebujete rošt do postele

Latkové alebo lamelové rošty do postele sú dôležitým komponentom z viacerých dôvodov. V prvom rade sa starajú o to, aby boli matrace prevzdušnené. Odvádzajú z nich vlhkosť a poskytujú oporu. Vďaka roštom sa predĺži životnosť matraca a dosiahnete v posteli vyšší komfort i zdravšiu polohu pre telo.

 

 

 

Čítané: 2428 x