Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

7 tipov, ako sa starať o chodidlá

Datum: 05.04.2023

Nechty ako zo žurnálu, pokožka chodidiel hebká ako hodváb, žiadne bolesti. Takto nejako by mali vyzerať chodidlá každého z vás. Bohužiaľ len malá časť ľudí sa o chodidlá zaujíma a dopraje im starostlivosť. Ak si chodidlá nevšímate, nečudujte sa, že máte kožu na nohách popukanú a pri chôdzi pociťujete bolesti.

7 tipov, ako sa starať o chodidlá

Ako sa starať o chodidlá?

1. Pohodlie

Obuv, ktorá vás tlačí chodidlám veľmi neprospieva. Neprospieva im ani nevhodná obuv. Ideálne pre chodidlá je, keď na túru nosíte turistické topánky, na beh bežecké a počas bežných dní obuv s mierne vyvýšením opätkom. Práve turistická obuv v mnohých šatníkoch chýba. Ak sa vyberiete na dlhšiu prechádzku alebo výlet do lesa, pánska a dámska turistická obuv je zárukou, že vás chodidlá a nohy nebudú bolieť ani po hodinách chôdze.

2. Pedikúra

Pedikúru odporúčame nechať na pedikérke. Keď nemáte čas, možnosťou je domáca pedikúra. Kúpiť je možné vaničky, elektrické pilníky i prípravky, ktoré nahradia profesionálnu starostlivosť.

3. Kožička

Nielen strihanie nechtov je dôležité. Veľa ľudí zabúda na kožičku okolo nechtov a na suchú kožu na chodidlách. V miestach, kde nie je koža ošetrovaná vzniká pleseň. Mykózy nôh vyzerajú hrozne a pekelne bolia.

4. Masáže

Masírovať chodidlá sa dá na veľa spôsobov. Môžete sa vložiť do rúk masérov alebo skúsiť domáce pomôcky. Trh s masážnymi pomôckami je obrovský. Masážne vankúšiky alebo vaničky nahradia ruky maséra a chodidlá príjemne zrelaxujú.

5. Cviky

Doprajte chodidlám cviky, ktoré ich ponaťahujú a posilnia. Inšpiráciu nájdete na internete. Cvičiť sa dá s malou loptičkou, šatkou alebo zopár minút šliapte po akupresúrnom chodníku.

6. Pohyb

Chodidlá a nohy bolia nielen z prílišného chodenia, ale tiež z celodenného sedenia. Ak máte sedavé zamestnanie, nezabúdajte cvičiť. Stačí obyčajná chôdza, ktorá nohy a chodidlá prekrví, čím zabránite kŕčom a podporíte krvný obeh.

7. Hydratácia

Venujte pár minút pred spaním hydratácii chodidiel. Prípravky na chodidlá sa v noci vstrebú a ráno bude pokožka nôh vláčna. Existujú i špeciálne návleky obsahujúce výživné látky.

 

 

 

 

 

 

 

Čítané: 2011 x